ГоловнаПолітика

Чернишов спростував міфи про позбавлення ресурсів громад і зниження якості послуг через новий адмінтерустрій (оновлено)

Уряд підтримує проєкт закону, який встановлює фінансові гарантії. 

Чернишов спростував міфи про позбавлення ресурсів громад і зниження якості послуг через новий адмінтерустрій (оновлено)
Олексій Чернишов ( в центрі)
Фото: Макс Требухов

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов спростував поширені міфи про новий адміністративно-територіальний устрій України, який впроваджено постановою про утворення та ліквідацію районів.

"Звичайно, навколо питання створення нових районів поширюється багато чуток і міфів, що нібито будуть позбавлені ресурсу громади, друга теза - що сервіси та послуги в районах будуть надаватися з обмеженнями через відстані - це все фейки та міфи", - зазначив він на круглому столі "Новий адміністративно-територіальний устрій України" в Інституті Горшеніна.

"У зв’язку з цим одразу хочу озвучити та підтвердити позицію уряду щодо фінансових гарантій для громад. Так, урядом підтримується проєкт закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи (реєстр. № 3614). Законопроєкт депутатський, і уряд його підтримує. Проєктом закону, який був прийнятий у першому читанні, пропонуються зміни правових засад функціонування бюджетної системи України, яка враховує зміну територіального устрою громад та районів. Основні ресурси, такі як 60% ПДФО, місцеві податки і збори, плата за адміністративні послуги, освітня субвенція, будуть зараховуватися до бюджетів місцевого самоврядування (сільських, селищних, міських рад)", - повідомив міністр.

Він також додав, що 25 жовтня на місцевих виборах, згідно з новим законодавством, будуть обиратися 1470 голів громад, 136 районних рад і 22 обласні ради - виборів до рад Донецької та Луганської областей поки що проводити не будуть.

Народний депутат, голова підкомітету з питань адмінтерустрою Віталій Безгін підкреслив, що зазначений проєкт закону про зміни до Бюджетного кодексу буде розглянутий парламентом раніше, ніж відбудуться місцеві вибори. 

Нагадаємо, що на засіданні 17 липня Верховна Рада ухвалила постанову про утворення та ліквідацію районів. Вона передбачає ліквідацію 490 районів і створення 136 нових, "укрупнених". 

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зауважував, що проєкт постанови розробляли відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. 

Спочатку планувалося зменшення кількості районів до 129, однак після рекомендацій профільного парламентського комітету їх число збільшили до 136. Головною вимогою до кожного району є чисельність населення не нижча за 150 тис.

Межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

Проєкти майбутніх районів були оприлюднені Міністерством громад і територій у червні 2020. Усі пропозиції щодо районів пройшли громадські та експертні обговорення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram