ГоловнаПолітика

Порошенко передав у ВР підписи про скликання позачергового засідання

У спікера є 72 години, щоб прийняти рішення.

Порошенко передав у ВР підписи про скликання позачергового засідання
Фото: eurosolidarity.org

Лідер "Європейської Солідарності", експрезидент Петро Порошенко приніс керівництву Верховної Ради підписні листи за проведення позачергового засідання для прийняття законів на підтримку медиків.

"Ми проголосували, в тому числі під час підготовки пакета законопроєктів про коронавірус, за кардинальне збільшення заробітної плати лікарям. До 300% збільшується зарплата всім медичним працівникам, які працюють у небезпеці коронавірусу. Станом на зараз, коли минув уже місяць, лікарі все ще не дочекалися збільшення заробітної плати, лікарі все ще працюють майже безкоштовно. Ми вважаємо неприйнятним, коли в цій злочинній бездіяльності звинувачують або місцеве самоврядування, або громадських активістів - це пряма вимога", - підкреслив Петро Порошенко.

Він ще раз нагадав, що "Європейська Солідарність" вимагає застрахувати медиків на випадок інфікування коронавірусною інфекцією. І цей законопроєкт повинен бути одним з пріоритетних на позачерговому засіданні.

"Лікарі повинні страхуватися, як і солдати на фронті. І в разі, якщо лікар захворів, виконуючи свої обов'язки, то страхова сума становить не менш ніж 200 000 гривен. Якщо будуть смертельні випадки серед лікарів, сім'я повинна отримати не менш ніж 1,5 мільйона гривень", - зазначив Порошенко.

Він повідомив, що після реєстрації ініціативи депутатів упродовж 72 годин має бути прийнято рішення про позачергове засідання.

"Зараз я йду до Верховної Ради, буде зустріч з керівництвом Верховної Ради, технічна робота буде зроблена для відповідної реєстрації. Відповідно до законодавства, є 72 години, впродовж яких повинна бути скликана позачергова сесія. Позачергова сесія повинна бути скликана саме цього тижня, тому що кожен день тягне за собою від 60 до 100 випадків захворювання лікарів", - констатує Порошенко.

Він також зазначив, що ще один невідкладний законопроєкт, який повинен бути прийнятий на позачерговому засіданні - про масове тестування.

"Україна посідає останнє місце в Європі за кількістю протестованих на сто тисяч населення. Це категорично неприйнятно. Нам більш ніж місяць тому обіцяли, що в країну привезли 2 мільйони тестів, а тестовано трохи більше за 100 000 осіб. Це або злочинна бездіяльність, або обман людей", - резюмує Порошенко.

"Я підкреслюю ще раз: якщо у вас немає лабораторій, звертайтеся, ми привеземо. Якщо у вас немає тестів - тести в Китаї, в Кореї коштують від 5 доларів при дуже великій партії до 14-15 доларів. Це означає, що 150 млн гривень - це необхідні інвестиції для тестування мільйона осіб. Без тестування карантинні заходи неефективні. Без того, щоб виділити місце поширення коронавірусу, економіка країни страждає, а люди не почуваються захищеними. Саме тому ми вимагаємо негайно в першому читанні і в цілому проголосувати документ, який кардинально змінить ситуацію з тестуванням", - зазначив п'ятий президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram