ГоловнаПолітика

Вакарчук заявив, що по-людськи розуміє Гончарука

Лідер "Голосу" не розуміє, чому в парламентсько-президентській країні заява про відставку подається президенту, а не Раді.

Вакарчук заявив, що по-людськи розуміє Гончарука
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Голова фракції "Голос" Святослав Вакарчук не хотів би коментувати заяву про відставку прем'єр-міністра Олексія Гончарука, але розуміє його вчинок.

Про це він заявив у парламенті, передає кореспондент LB.ua.

"Ми не голосували за цей уряд, і тому політично і з погляду професіоналізму я зараз не збираюся нічого коментувати. Друге. По-людськи я розумію його вчинок, єдине, що незрозуміло - чому в парламентсько-президентській країні заява пишеться і подається президенту, вона має подаватися Верховній Раді. І це - окреме питання", - сказав Вакарчук.

Він вважає неприпустимим, коли до написання заяви про відставку уряду "призводять зливні бачки з телеграм-каналів".

"Що ми за країна, яка керується кількома цинічними особами, які маніпулюють громадською думкою", - запитав лідер "Голосу".

Як відомо, згідно з Конституцією, 150 народних депутатів можуть зібрати підписи і зареєструвати проєкт постанови про недовіру Кабміну. Або ж прем'єр сам подає заяву про відставку, яку розглядає президент і може подати подання про відставку в Раду, яка вже потім може його звільнити.

Нагадаємо, ввечері 15 січня на анонімному YouTube-каналі з'явився запис розмови з голосами, схожими на голоси прем'єра, міністра економічного розвитку Тимофія Милованова, голови Мінфіну Оксани Маркарової і першої заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової. Під час бесіди прем'єр називає себе профаном в економіці і заявляє про некомпетентність в економічних питаннях президента Зеленського («у нього туман у голові»). Наближені до олігарха Ігоря Коломойського "слуги" Максим Бужанський і Олександр Дубінський відразу ж активно почали розганяти це в соцмережах.

Уранці 17 січня Гончарук оголосив про рішення подати у відставку. Представниця Кабінету Міністрів у Верховній Раді Олена Шуляк підтвердила, що причиною для заяви про відставку прем'єра став злив аудіозаписів.

Гончарук очолив уряд наприкінці серпня 2019 року, ставши наймолодшим прем'єр-міністром в історії України. До цього він очолював аналітичну організацію "Офіс ефективного регулювання" (BRDO).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram