ГоловнаПолітика

Набув чинності закон про винагороду викривачам корупції

Гроші платитимуть після обвинувального вироку.

Набув чинності закон про винагороду викривачам корупції
Фото: gp.gov.ua

З 1 січня в Україні набув чинності закон про грошову винагороду викривачам корупції, прийнятий минулої осені.

Викривачем вважається фізична особа, яка повідомила про можливі факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, у зв'язку з проходженням служби або навчання.

Викривачам гарантується захист і конфіденційність, а також матеріальна винагорода в межах 10% від суми предмета корупційного злочину або заподіяних державі збитків. Розмір винагороди не може перевищувати 3000 мінімальних зарплат, встановлених на час вчинення злочину. Гроші будуть платити після обвинувального вироку. Якщо інформація про злочин надійшла від декількох викривачів, розмір винагороди ділитимуть між ними в рівних частинах.

Винагороду передбачено, коли йдеться про суми правопорушення, які в понад 5000 разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Повідомлення про корупцію може бути анонімним. Його розглянуть, якщо зазначена в ньому інформація стосується конкретної особи і має фактичні дані, які можна перевірити.

Обов'язки розгляду повідомлень викривачів корупції і забезпечення їх захисту покладено на Національне агентство з протидії корупції.

Нагадаємо, що в жовтні 2019 року Верховна Рада також прийняла закон про перезавантаження НАЗК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram