ГоловнаПолітика

Сюмар розкритикувала президентський законопроєкт про зміни до Конституції в частині децентралізації

"Федералізації немає, тобто право Верховної Ради визначати устрій і правовий статус окремих адміністративно-територіальних одиниць, а це можливість наділяти їх ознаками автономій".

Сюмар розкритикувала президентський законопроєкт про зміни до Конституції в частині децентралізації
Фото: LB.ua

Внесений президентом Володимиром Зеленським у Верховну Раду законопроєкт про зміни в Конституцію в частині децентралізації влади повертає Україну до авторитарної президентської моделі правління. Про це написала народна депутатка фракції "Європейська Солідарність" Вікторія Сюмар на своїй сторінці в мережі Facebook.

"З'явився текст змін до Конституції в частині децентралізації. Федералізації немає. Зате є повернення в СРСР - «мережа смотрящих» від Президента на всіх рівнях у регіонах - префектів, які можуть призупинити дію будь-якого акту місцевого самоврядування.

А президент може скасувати як акт, так і зупинити повноваження обраного голови громади, склад ради громади, ради тощо. За їхньою скаргою", - написала Вікторія Сюмар.

Політикиня зазначила, що право парламенту визначати статус і устрій окремих регіонів несе значну загрозу унітарності України.

"І хоча федералізації немає, тобто ось це: право Верховної Ради визначати устрій і правовий статус окремих адміністративно-територіальних одиниць, а це можливість наділяти їх ознаками автономій", - підкреслила парламентарійка.

За її словами, після впровадження наглядача президента з такими повноваженнями, громади, фактично, можна ліквідувати.

"Вони будуть повністю залежними від президентської вертикалі. Це остаточно повертає Україну в президентську модель правління. Ще доволі авторитарну", - підкреслила депутатка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram