ГоловнаПолітика

У МЗС засудили зустріч депутата Бундестагу з окупантами ОРДЛО в Мінську

"Будь-які провокації апологетів агресивної політики РФ сприймаються в Україні як співучасть у злочині".

У МЗС засудили зустріч депутата Бундестагу з окупантами ОРДЛО в Мінську
Екатерина Зеленко
Фото: LB.ua

У Міністерстві закордонних справ засуджують зустріч представників непідконтрольних українській владі районів Донецької та Луганської областей і депутата німецького парламенту від праворадикальної партії "Альтернатива для Німеччини", депутата ПАРЄ Ульріха Оеме.

Про це повідомляють на сайті МЗС.

"Рішуче засуджуємо спроби будь-яких контактів з т.зв. республіками на тимчасово окупованих територіях України. Такого роду контакти, нехай і замасковані під "посередництво", жодним чином не спрямовані на досягнення миру, а навпаки шкідливі - спрямовані на легітимізацію злочинів Росії проти суверенітету і територіальної цілісності України і міжнародного права в цілому", - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслюють, що формула встановлення миру в Україні - це виведення Росією своїх військ і відновлення контролю України над державним кордоном.

"Така позиція підтримується і урядом Німеччини, зусилля якого в урегулюванні російсько-українського конфлікту на Донбасі високо цінують в Україні. Будь-які провокації апологетів агресивної політики РФ сприймаються в Україні як співучасть у злочині", - наголошено в повідомленні.

Голова української делегації ПАРЄ Ліза Ясько в коментарі LB.ua також зазначила, що представники ОРДЛО не представляють офіційну позицію України і не можуть входити в переговори в нормандському форматі, а в мінському процесі вони беруть участь тільки як запрошені сторони.

"Ця ініціатива є приватною ініціативою депутатів від партії "Альтернатива для Німеччини". Ми в Україні прекрасно знаємо політичні погляди представників цієї партії і з жалем констатуємо, що вони не виконують місію, яку проводить німецький уряд і зовнішньополітичне відомство щодо України - країни-посередника і гаранта мінських угод і переговорів у нормандському форматі. Зате окремі депутати грають на стороні країни-агресора - Росії, оскільки згадані особи не є уповноваженими представниками ОРДЛО", - заявила Ясько.

Вона підкреслила, що уповноваженими представниками окремих районів Донецької та Луганської областей можуть бути тільки особи, вибрані на місцевих виборах відповідно до мінських угод.

"Українська сторона ніколи не вела і не буде вести переговорів із цими особами, оскільки вважає їх тими, хто захопив там владу незаконним шляхом і повністю контрольований Росією, а також не має жодних законних і реальних повноважень на управління цими регіонами", - додала Ясько.

Особливо небезпечною, за її словами, є спроба проведення таких переговорів під наративом "зустрічі від ПАРЄ".

"Нагадую, що ОРДЛО не є державою і не входить у ПАРЄ. Депутати Ульріх Оеме і Армен-Пауль Хампель не представляють ПАРЄ, а є лише членами німецької делегації. Вони не мають повноважень вести переговори від імені ПАРЄ - організації, яка є одним з гарантів миру і стабільності в Європі, чиїми принципами так грубо нехтує Росія", - сказала голова української делегації.

Нагадаємо, 15 грудня в Мінську окупанти ОРДЛО зустрілися з депутатом Бундестагу. Протест проти таких зустрічей висловив посол України в Білорусі Ігор Кизим.

Раніше, 22 листопада 2019 року, омбудсманка Людмила Денісова під час зустрічі з послом Німеччини Анкою Фельдгузен розповіла про поїздки німецьких депутатів на тимчасово окуповані території Донбасу та у Крим. Зокрема, вона повідомила про візит 16.10.2019 депутата берлінського ландтагу від партії «Альтернатива від Німеччини» Гуннара Ліндемана в ОРДЛО.

Іноземні політики періодично порушують українське законодавство і відвідують окупований півострів або Донбас. У лютому минулого року Крим відвідали дев'ять німецьких депутатів від партії "Альтернатива для Німеччини". Вони представляли регіональні парламенти Берліна, Бранденбурга і Рейн-Вестфалії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram