ГоловнаПолітика

Для "справи Майдану" ДБР потрібно більше слідчих, - Труба

Директор ДБР просить Верховну Раду якомога швидше ухвалити зміни до закону, що скасовують обмеження на набір персоналу.

Для "справи Майдану" ДБР потрібно більше слідчих, - Труба
Фото: Макс Требухов

Генпрокуратура почала передачу Державному бюро розслідувань (ДБР) матеріалів про злочини, вчинені під час масових протестів на київському Майдані Незалежності у 2013-2014 роках.

Як пояснює директор ДБР Роман Труба в авторській колонці на «Українській правді», це пов'язано з тим, що з 20 листопада 2019 року органи прокуратури більше не будуть проводити досудове розслідування у кримінальних справах.

«З 20 листопада всі справи, не завершені прокуратурою, перейдуть іншим правоохоронним органам, у тому числі і Державному бюро розслідувань... Власне, це та модель, яку Україна обіцяла ввести ще 1995 року під час вступу до Ради Європи, щоб позбутися радянської традиції, коли прокуратура і розслідувала справи, і контролювала розслідування», - пише Труба.

Але для ефективної роботи над цими справами ДБР катастрофічно не вистачає слідчих, продовжує директор відомства.

«Закон України «Про Державне бюро розслідувань» обмежує кількість працівників, які можуть працювати в ДБР - 1500 осіб по всій Україні разом зі слідчими, оперативниками і держслужбовцями... Навантаження на одного слідчого - понад 100 справ», - повідомляє Труба.

Для вирішення проблеми директор ДБР просить Верховну Раду якомога швидше ухвалити зміни до закону, що скасовують обмеження на набір персоналу.

Окрім того, Труба пропонує дозволити спрощену конкурсну процедуру для слідчих Генпрокуратури, які вже займалися «справою Майдану», щоб вони продовжили роботу над ними в стінах ДБР.

«Справа Майдану - 5 тисяч томів матеріалів... 5 років розслідування, які потрібно відмотати назад і досліджувати зі самого початку», - підкреслює директор ДБР.

Верховна Рада прийняла закон про створення Державного бюро розслідувань 12 листопада 2015 року. У 2017 році конкурс на посаду голови Бюро виграв Роман Труба, який до цього працював в органах прокуратури. 27 листопада 2018 року ДБР узялося виконувати правоохоронну діяльність. До компетенції відомства входить розслідування злочинів, скоєних вищими чиновниками, суддями, працівниками правоохоронних органів, а також військових злочинів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram