ГоловнаПолітика

Зеленський заявив про неприйнятність автономії Донбасу, але допускає "гуманітарні компроміси"

За словами президента, зокрема, буде обговорюватися питання мови.

Зеленський заявив про неприйнятність автономії Донбасу, але допускає "гуманітарні компроміси"
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський заявив, що в тексті законопроєкту про особливості місцевого самоврядування на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей не може йтися про автономію Донбасу, але він готовий обговорювати певні гуманітарні питання.

Про це він заявив на пресмарафоні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Що стосується закону про особливий статус - ми не можемо в цьому законі говорити про автономію. Головне зараз говорити про те, що ми не можемо, а не те, що ми можемо. Я знаю, що там є гуманітарні питання, будуть також обговорюватися питання мови - щоб у них (Донбасу, - ред.) був статус російської мови як регіональної. Я думаю, що є багато гуманітарних компромісів, про які ми можемо говорити", - сказав Зеленський.

Він також зазначив, що оскільки немає готового тексту законопроєкту, то говорити про те, на які компроміси готова Україна, передчасно.

"Я знаю, що раніше було багато умов до закону про особливий статус, але вони самі собою вирішаться через те, що ми як країна вирішили йти шляхом децентралізації", - додав Зеленський.

Нагадаємо, в квітні минулого року глава МВС Арсен Аваков представив свій план щодо мирного повернення Донбасу. Серед іншого, він запропонував вводити миротворців ООН на окуповану територію поетапно. Після цього, вважає міністр, Україна повинна ухвалити закони про амністію і про колаборантів, а також надати спеціальний економічний статус повернутим територіям, щоб вони відновлювалися випереджальними темпами.

1 жовтня 2019 року в Мінську представники Тристоронньої контактної групи і бойовиків "ДНР" і "ЛНР" погодили імплементацію так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство. Україна відмовилася ставити підпис під одним документом з представниками бойовиків, тому це було зроблено у вигляді окремих листів на адресу ОБСЄ, однієї із сторін ТКГ.

Формула передбачає набуття чинності особливого статусу для Донбасу в день позачергових місцевих виборів на тимчасовій основі. Закон продовжить діяти на постійній основі, в разі якщо в підсумковій доповіді БДІПЛ ОБСЄ буде заявлено про демократичність виборів.

Глава українського МЗС Вадим Пристайко наголосив, що формула "нічого не означає" без двох ще не ухвалених законів.

Раніше Зеленський визнав відсутність в України формули деокупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram