ГоловнаПолітика

Аксьонова переобрали головою окупаційної влади Криму

Путінський намісник залишився в кріслі ще на п'ять років.

Аксьонова переобрали головою окупаційної влади Криму
Путин везет в коляске Аксенова
Фото: kremlin.ru

Підконтрольний Росії парламент Криму 20 вересня обрав головою окупаційної адміністрації півострова Сергія Аксьонова ще на п'ять років. Він обіймає цю посаду з моменту незаконної анексії Криму в 2014 році.

Кандидатуру Аксьонова підтримали 74 представники так званої Держради (Верховна Рада оголосила його обрання "юридично нікчемним"), його конкурентів Сергія Богатиренка та Павла Шперова - відповідно п'ять та десять.

За російськими законами, Аксьонов став вищою посадовою особою і керівником виконавчої влади окупованого Криму на п'ять років.

Своїм розпорядженням він призначив тимчасово виконувачем обов'язки голови Ради міністрів кримського віцепрем'єра Юрія Гоцанюка.

Аксьонову - 46 років, він закінчив Сімферопольське вище військово-політичне будівельне училище і Університет економіки та управління. Більш ніж 20 років займався бізнесом. У 2009-му заснував і очолив рух "Русское единство", наступного року він став партією в Україні, а Аксьонов - її лідером. У 2010 році обраний депутатом Верховної ради Криму за списками партії, яка набрала всього 4,12% голосів виборців. Депутат Верховної Ради Андрій Сенченко, який працював у 90-і роки віцепрем'єр-міністром Криму, розповів про кримінальне минуле Сергія Аксьонова.

У ніч з 26 на 27 лютого 2014 року російські військові захопили парламент Криму та скликали термінове засідання. У закритому режимі під наглядом озброєних росіян кримські депутати "вибрали" Сергія Аксьонова керівником Радміну Криму замість Анатолія Могильова. Аксьонов став провідником російської політики в Криму, провів незаконний "референдум" про російський статус півострова, розпочав націоналізацію українських підприємств, заборонив використовувати гривню. При цьому Аксьонову надавали підтримку окупаційні російські війська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram