ГоловнаПолітика

На Донбасі зараз немає умов для проведення виборів, - Лайчак

Вибори повинні відбутися під українським контролем після виведення російських військ.

На Донбасі зараз немає умов для проведення виборів, - Лайчак
Фото: rusnak.info

На окупованому Росією Донбасі зараз немає умов для проведення виборів, які можуть відбутися тільки в системі української юрисдикції. Про це заявив голова місії ОБСЄ в Україні Мирослав Лайчак в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі".

"Я гадаю, що вільні вибори можуть пройти тільки у вільній обстановці, і, звісно ж, за українськими законами і за умови спостереження з боку міжнародних спостерігачів - ОБСЄ, інших міжнародних організацій, тобто в системі української юрисдикції. Тільки після цього, коли ми досягнемо такої ситуації, ми зможемо організувати вибори і назвати їх вільними", - заявив Лайчак.

Проведенню виборів має передувати виведення російських військ з регіону і встановлення Україною контролю над українсько-російським кордоном.

"Звичайно, про конкретні деталі повинні домовитися сторони, і оскільки Донбас є територією України, я вважаю правомірним, що вибори можна організувати тільки за такої обстановки, коли українська влада, український уряд скажуть, що атмосфера, передумови для вільних виборів. На сьогодні такої ситуації немає", - розповів Лайчак.

Нагадаємо, минулого тижня в ЗМІ з'явилася інформація про те, що команда Зеленського готує для переговорів у "нормандському форматі" пропозицію за "формулою Штайнмаєра", яка передбачає проведення виборів на окупованій частині Донбасу до виведення російських військ, амністію бойовиків і введення міжнародних миротворців до відновлення контролю над окупованими районами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram