ГоловнаПолітика

Рада розпустила Центральну виборчу комісію

Звільнено всіх 16 членів на чолі з Тетяною Сліпачук.

Рада розпустила Центральну виборчу комісію
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада розпустила Центральну виборчу комісію.

За це рішення в цілому проголосував 341 депутат за 300 мінімально необхідних. Проголосували "за" 244 членів фракції "Слуга народу", 33 членів ОПЗЖ, 20 членів "Батьківщини", 15 представників групи "За майбутнє" і 29 позафракційних депутатів. "Голос" і "Європейська солідарність" не підтримали розпуску ЦВК.

Звільнено всіх 16 членів: Алла Басалаєва, Наталія Бернацька, Михайло Вербенський, Олег Діденко, Андрій Євстігнєєв, Ірина Єфремова, Ольга Желтова, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк, Катерина Махніцька, Віталій Плукар, Євген Радченко, Тетяна Сліпачук, Леонтій Шипілов, Тетяна Юзькова.

Майже всі вони були призначені на посади менш ніж рік тому - 20 вересня 2018 року. Олег Діденко і Катерина Махніцька зберегли свої посади зі старого складу.

У поданні президента Володимира Зеленського йдеться, що цей склад Центрвиборчкому неодноразово продемонстрував політичну упередженість. Прикладом необ'єктивності ЦВК, на думку Зеленського і його депутатів, стала ситуація в 169-му окрузі, де було прийнято "безпідставне рішення про скасування реєстрації кандидата в народні депутати України, скасоване судом". Цим кандидатом був представник "Слуги народу" Олександр Куницький, який у підсумку виграв вибори.

Також президент звернув увагу на вибори в 198-му окрузі, де народний депутат був зареєстрований до завершення судових процесів. Цим депутатом був Сергій Рудик, який переміг представницю "Слуги народу" Наталію Дяченко.

Нагадаємо, що члени Центрвиборчкому призначаються на 7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram