ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про грошову винагороду викривачів корупції

На повідомленнях про велику корупцію можна буде заробити.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про грошову винагороду викривачів корупції
Фото: facebook/НАБУ

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №1010 про грошову винагороду викривачам корупції.

За нього проголосували 283 народних депутатів.

Згідно із законопроєктом, викривачам корупції гарантуватимуть захист і конфіденційність, а також матеріальну винагороду в межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара).

"Пропонується перейти до практики провідних європейських країн і передбачити можливість матеріальної винагороди для тих осіб, які викривають корупціонерів. Вона передбачається, коли йдеться про суми, які більш ніж у 5000 разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто 0,5 млн доларів. Викривачі отримуватимуть 10%, але не більше ніж 300 неоподатковуваних мінімумів", - сказав під час представлення законопроєкту нардеп Федір Веніславський.

За словами депутатки Анастасії Красносельської, у 2018 році Національне антикорупційне агентство отримало понад дві тисячі повідомлень про корупцію.

"Знаєте, що вони зробили з цими повідомленнями? Нічого! Вони майже їх не перевіряли. При цьому в 90% органів влади взагалі немає каналів для повідомлення про корупцію від викривачів", - сказала депутат.

"Якщо викривач, повідомляючи про корупцію, зазнає порушення трудових прав, іде в суд і вимагає захисту, тільки один із десяти, відповідно до чинного законодавства, може отримати такий захист. Така ситуація призводить до того, що викривачі бояться або не повідомляють, або це не стає матеріалами кримінальної справи, і ми не притягаємо корупціонера до відповідальності", - додала вона.

Нагадаємо, 11 вересня Верховна Рада також прийняла в першому читанні законопроєкт про перезавантаження НАЗК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram