ГоловнаПолітика

Болтон приїхав з візитом в Україну (оновлено)

Приїзд радника президента США може бути пов'язаний з продажем "Мотор Січі" Китаю.

Болтон приїхав з візитом в Україну (оновлено)
Джон Болтон
Фото: EPA/UPG

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон повідомив про візит до Києва.

Про це Болтон повідомив у своєму твітері. 

"Президент провів продуктивні зустрічі в Біарріці на G7. Я з нетерпінням очікую моїх майбутніх зустрічей з нашими партнерами в Києві", - написав він.

Крім того, Болтон висловив підтримку президентові України Володимиру Зеленському.

"Ми підтримуємо зусилля президента Зеленського щодо реформ і бачення створення більш сильної і квітучої України", - додав радник Трампа.

Оновлення 12:35. Посольство США в Україні близько 11:50 у вівторок повідомило, що Болтон вже в Україні.

"Раді вітати радника з національної безпеки Джона Болтона знову в Києві! Приїзд посла Болтона підкреслює підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України і її євроатлантичного шляху. Він сподівається на продуктивні зустрічі з українськими посадовими особами", - повідомили в посольстві.

Нагадаємо, 24 серпня повідомляли, що цього тижня радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон відвідає Київ, щоб зустрітися з керівництвом "Мотор Січі" і переконати його відмовитися від ідеї продати компанію Китаю.

Зазначалося, що угода з ПАТ "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення свого військового потенціалу.

У 2017 році Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею "Підготовка до диверсії" в зв'язку з продажем заводу "Мотор Січ" китайським інвесторам, афілійованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що протягом 2016 року громадянин України продав 56% акцій ПАТ "Мотор Січ" довіреним особам власника китайської Beijing Skyrizon. Ці акції були арештовані в рамках кримінального провадження.

У липні 2019 року стало відомо, що віргінська Skyrizon Aircraft Holdings Limited, пов'язана з Китаєм, збирається отримати контроль над "Мотор Січчю" спільно з "Укроборонпромом".

У рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій "Мотор Січі", має намір отримати контроль - понад 50% - над іншими офшорними акціонерами українського підприємства: Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99 % акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram