ГоловнаПолітика

Зеленський доповнив положення про службу в ЗСУ пунктом про військові адміністрації

Призначення у ВА здійснюватиме начальник Генштабу.

Зеленський доповнив положення про службу в ЗСУ пунктом про військові адміністрації
Фото: Пресс-служба Минобороны

Президент Володимир Зеленський вніс зміни в Положення про проходження військової служби в Збройних силах України, які стосуються воєнного стану.

Відповідний указ опубліковано на сайті голови держави.

Положення доповнено пунктом 263: у разі введення воєнного стану та утворення військових адміністрацій населених пунктів, районних, обласних військових адміністрацій для формування військових адміністрацій до них відряджаються військовослужбовці з метою виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі без виключення зі списків особового складу.

Заміщення посад військовослужбовцями здійснюється згідно з переліком посад у військових адміністраціях населених пунктів, які підлягають заміщенню військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і начальницького складу правоохоронних органів, та переліком посад, що можуть бути заміщені військовослужбовцями військових формувань, особами рядового і начальницького складу правоохоронних органів у районній, обласній військовій адміністрації, затвердженими Президентом України за поданням начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України.

Відрядження військовослужбовців до військових адміністрацій із залишенням на військовій службі та їх відкликання здійснюється наказами по особовому складу начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України. Про призначення військовослужбовців, відряджених на посади у військові адміністрації, відповідні військові адміністрації письмово повідомляють Генеральний штаб Збройних Сил України.

За погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил України відряджені військовослужбовці звільняються з посад у військових адміністраціях та направляються у розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України в разі: припинення або скасування воєнного стану; завершення виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки; невиконання військовослужбовцем обов'язків за займаною посадою.

У разі потреби начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України може відкликати з військової адміністрації відряджених військовослужбовців, повідомивши про таке відкликання начальника військової адміністрації з наданням відповідної заміни.

Після повернення в розпорядження Генерального штабу Збройних Сил України військовослужбовці продовжують проходити військову службу або звільняються з військової служби в установленому порядку.

Відповідно до закону про правовий режим воєнного стану, військові адміністрації можуть створюватися на територіях, де вводиться воєнний стан.

Рішення про їх створення приймає президент України.

У розділі, що встановлює терміни вислуги при можливе введення воєнного стану для молодшого і старшого офіцерського складу, які проходять військову службу, це формулювання замінено на "оголошення стану війни", а терміни вислуги встановлено "до дня і часу припинення стану війни".

Розділ про види посад і вимоги до призначень на посаду доповнено так: військовослужбовців призначають на посади і просувають по службі за основною чи спорідненою спеціальністю не тільки з урахуванням досвіду служби, а й "рівня їх професійної компетентності, особистих якостей і досягнень і відповідності характеристикам посад, визначених Міністерством оборони України".

При цьому з цього ж пункту видалено фразу про те, що "просування військовослужбовців по службі проводиться, як правило, без зарахування в розпорядження відповідних командирів".

Пункт про те, що після закінчення підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації військовослужбовці повертаються у військові частини, які скерували на таку підготовку, доповнено так: курсанти навчальних частин з числа громадян, прийнятих на військову службу за контрактом осіб рядового складу, сержантського і старшинського складу, після закінчення курсу підготовки / перепідготовки / підвищення кваліфікації призначаються на посади згідно з отриманою військово-обліковою спеціальністю, крім військовослужбовців, які зараховуються в розпорядження командира військової частини А0515 (Головне управління розвідки Міноборони України).

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо, єдиний випадок введення воєнного стану в Україні стався восени 2018 роки після захоплення Росією українських кораблів і військових у Чорному морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram