ГоловнаПолітика

Литва визнала геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Сейм Литви закликав світ продовжити політику невизнання анексії українського Криму Росією.

Литва визнала геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році
Фото: rus.tvnet.lv

Сейм Литви визнав злочини, вчинені Радянським Союзом проти кримських татар у 1944 році, а також закликав міжнародне співтовариство проявити солідарність з кримськими татарами і продовжити політику невизнання анексії українського Криму Росією у 2014 році.

Про це повідомляє прес-служба сейму.

"Сейм засудив знищення і депортацію кримськотатарського народу, сплановану і здійснену тоталітарним радянським режимом в 1944 році з його батьківщини - Кримського півострова - в безлюдні райони Середньої Азії, в результаті чого більшість депортованих кримських татар загинули від голоду, хвороб, тортур і каторжних робіт", - йдеться в прийнятій 6 червня резолюції.

У той самий час резолюція Сейму засуджує незаконну окупацію і анексію Українського Криму Російською Федерацією у 2014 році, а також дискримінацію цивільного населення і кримських татар за ознакою мови, культури, релігії та національності і скасування кримськотатарського самоврядування.

Як повідомлялося, в річницю депортації кримських татар в 1944 сейм Латвії прийняв заяву, в якій визнав її геноцидом.

18 травня в Україні та світі вшановують пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу, що стала однією з найтрагічніших сторінок історії ХХ століття. За різними оцінками, тільки в перші роки вигнання в результаті голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт у місцях спецпоселень загинуло понад 46% кримських татар.

23 квітня 2019 року Меджліс кримськотатарського народу ухвалив звернення до парламентів і урядів держав - членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу".

У березні 2014 року Росія анексувала Крим і відновила утиски кримських татар, зокрема заборонила Меджліс кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram