ГоловнаПолітика

Офіс президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар

Документи датуються 1944 роком і містять інформацію про кількість людей, до яких застосовували тортури.

Офіс президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар
Рефат Чубаров и Андрей Смирнов
Фото: пресс-служба президента

Офіс президента передав Меджлісу кримськотатарського народу розсекречені документи НКВС СРСР про депортацію кримських татар у 1944 році.

Про це повідомив заступник керівника ОП Андрій Смирнов, повідомляють на сайті президента.

"Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію і підтверджувальні документи, що стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був здійснений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати і максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і досі не була оприлюднена", - розповів Смирнов під час зустрічі з представниками Меджлісу.

Він також зазначив, що це перший етап оприлюднення розсекречених документів, пов'язаних із геноцидом кримськотатарського народу. Смирнов уточнив, що розсекречені документи датуються 1944 роком і містять інформацію про кількість людей, до яких застосовували тортури.

За словами заступника голови ОП, роботу з пошуку документів, пов'язаних з депортацією кримських татар, буде продовжено.

"Ми будемо узагальнювати документи, зводити в історичні каталоги, доводити до суспільства. Істину і правду в цьому питанні необхідно встановити", - сказав Смирнов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував Офісу президента за оприлюднення документів.

"Ці документи - донесення відділів НКВС СРСР. Чи не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших установ. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада прийняла постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом", - зазначив Чубаров.

Він також повідомив, що в складі Курултаю працює комісія з вивчення наслідків геноциду кримських татар.

Фото: Пресслужба президента

Нагадаємо, 23 квітня 2019 року Меджліс прийняв звернення до парламентів і урядів держав - членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу".

18 травня в Україні і у світі вшановують пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу, що стала однією з найтрагічніших сторінок історії ХХ століття. За різними оцінками, тільки в перші роки вигнання в результаті голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт у місцях спецпоселень загинуло понад 46% кримських татар.

У березні 2014 року Росія анексувала Крим і відновила утиски кримських татар, зокрема заборонила Меджліс кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram