ГоловнаСвіт

Латвія визнала геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Сейм Латвії також заявив про утиски кримських татар на анексованому півострові.

Латвія визнала геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році
Фото: diskiem.lv

Сейм Латвії в річницю депортації кримських татар у 1944 році прийняв заяву, в якій визнав її геноцидом. Про це повідомляє місцеве видання Delfi.

У заяві латвійського Сейму сказано, що радянська влада здійснювала геноцид проти багатьох народів і етнічних груп, зокрема проти кримських татар, щоб "витіснити їх з батьківщини". Крім того, парламент нагадав, що п'ять років тому Росія анексувала Крим.

"Ті кримські татари, хто відмовляється прийняти російське громадянство і не визнає незаконної анексії Криму, зазнають дискримінації. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримських татар уже вдруге за 75 років насильно пригнічують і переслідують. Історія може повторитися", - зазначив голова комісії Сейму з зовнішніх справ Ріхардс Колс.

Нагадаємо, День пам'яті жертв депортації кримських татар 1944 року відзначається 18 травня. За офіційними даними радянської влади, тоді було депортовано понад 183 тис. кримських татар, за татарськими джерелами - понад 228 тис., з яких упродовж перших півтора року померли близько 110 тис. осіб.

У березні 2014 року Росія анексувала Крим і відновила утиски кримських татар, зокрема, заборонила Меджліс кримськотатарського народу. У квітні 2019 року російські силовики провели обшуки в будинках 24 активістів, затриманих кримських татар вивезли в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram