ГоловнаПолітика

Крим покинули близько 10% кримських татар через утиски з боку Росії, - Джемілєв

Абсолютна більшість кримських татар залишаються проукраїнськими.

Крим покинули близько 10% кримських татар через утиски з боку Росії, - Джемілєв
Фото: Макс Левин

Росія в окупованому Криму використовує ту саму стратегію, що й російська імператриця Катерина II - виселяє кримських татар і заселяє півострів росіянами. Рідну землю змушені були покинути близько 10% кримських татар, повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в інтерв'ю австрійській газеті Wiener Zeitung, пише Укрінформ.

"За нашими оцінками, 10% відсотків із 300 тисяч кримських татар були змушені залишити Крим. Це - стратегія, як за Катерини II, коли автохтонний кримськотатарський народ був виселений, а росіяни заселені. Це так цинічно: вони приїхали в нашу країну з всіма своїми ракетами і зброєю, а нас переслідують, коли знайдуть патрон", - заявив він.

Джемілєв зазначив, що на сьогодні в Криму переслідується "кожен, хто наважиться висловити будь-яку форму невдоволення російською окупацією". Найчастіше ж репресії спрямовані проти кримських татар, оскільки вони завжди були найактивнішими.

"Обшуки вже стали частиною повсякденного життя кримських татар, часто вони проходять під приводом релігійного екстремізму. Протягом всіх років з часу незалежності України не було жодного терористичного акту, і раптом всі стали терористами?" - сказав Джемілєв.

За його словами, під час таких обшуків, протягом яких нібито шукають зброю або заборонену літературу, як правило, російська окупаційна влада намагається принизити кримських татар і спровокувати конфлікт для виправдання подальших великих утисків.

"Я вважаю, що 95% кримських татар усе ще залишаються проукраїнськими. Але це правда, що люди втрачають надію на визволення, і, звичайно, їм доводиться якось виходити із ситуації", - додав лідер кримськотатарського народу.

Нагадаємо, 18 березня окупований півострів відвідав президент Росії Володимир Путін, щоб відзначити так п'яту річницю анексії Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram