ГоловнаПолітика

Україна закликає світ визнати депортацію кримських татар геноцидом, - МЗС

18 травня в Україні та світі вшановують пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу.

Україна закликає світ визнати депортацію кримських татар геноцидом, - МЗС
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву до 75-ї річниці депортації кримських татар і закликало світову спільноту визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

"Визнання світовим співтовариством факту геноциду кримськотатарського народу відповідно до Конвенції ООН про попередження злочину геноциду і покарання за нього буде свідчити не тільки про відновлення історичної справедливості, але і слугуватиме недопущенням в майбутньому вчинення схожих дій щодо кримськотатарського або будь-якого іншого народу", - йдеться в заяві МЗС.

У документі наголошується, що Україна високо цінує недавню заяву Сейму Латвії про підтримку політики невизнання анексії Криму, в якій депортація кримських татар 1944 року визнана геноцидом.

"Насильницьке виселення кримських татар з території його історичного проживання, умисне створення в місцях спецпоселень умов, які призвели до масових смертей кримських татар, особливо дітей і жінок, обмеження елементарних засобів до існування за міжнародним правом мають ознаки геноциду. Верховна Рада України визнала депортацію з Криму кримських татар в 1944 році геноцидом кримськотатарського народу", - наголошується в документі.

Україна також вимагає у Росії "припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополь, невідкладно звільнити всіх політичних ув'язнених, забезпечити дотримання зобов'язань Росії як держави-окупанта згідно з міжнародним правом".

18 травня в Україні та світі вшановують пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу, що стала однією з найтрагічніших сторінок історії ХХ століття. За різними оцінками, тільки в перші роки вигнання в результаті голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень загинуло більш ніж 46% кримських татар.

23 квітня 2019 року Меджліс кримськотатарського народу ухвалив звернення до парламентів і урядів держав-членів ООН "Про визнання геноциду кримськотатарського народу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram