ГоловнаПолітика

Жителі ОРДЛО зможуть отримувати російські паспорти без відмови від українських, - МВС РФ

Прийом заяв буде розглядатися на території Ростовської області.

Жителі ОРДЛО зможуть отримувати російські паспорти без відмови від українських, - МВС РФ
Фото: 24daily.net

Жителі окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) зможуть отримувати російські паспорти без відмови від українських. Про це йдеться в роз'ясненні на сайті МВС РФ.

"Таким чином, зазначена категорія громадян має право звернутися із заявою про набуття громадянства Росії, не відмовляючись від українського громадянства", - йдеться в повідомленні.

Прийом заяв буде розглядатися на території Ростовської області. У МВС додали, що там для цього є всі необхідні умови, включаючи матеріально-технічні ресурси і бланкову продукцію.

"Ця категорія осіб також зможе отримати при бажанні документ, що засвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами Російської Федерації (закордонний паспорт)", - вказується в повідомленні.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Цей порядок полягає в тому, що жителі ОРДЛО звільняються від необхідності здавати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії більш як п'ять років.

Слухи про те, що після другого туру виборів в Україні Росія може ввести спрощений порядок надання громадянства для жителів ОРДЛО з'явилися в середині квітня. З досвіду Абхазії і Південної Осетії паспортизація повинна зняти соціальну напруженість в окупації - за рахунок можливості вільного виїзду на заробітки в Росію.

В кінці 2018 року в Росії прийняли закон, що наділив Путіна правом визначати категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право подати заяву на придбання російського громадянства в спрощеному порядку.

У 2018 році громадянство РФ отримали 83 тис. українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram