ГоловнаПолітика

​Яценюк: відповіддю на економічні виклики є інтеграція України в ЄС

"Нам необхідний доступ до дешевого капіталу з довгою тривалістю".

​Яценюк: відповіддю на економічні виклики є інтеграція України в ЄС
Арсений Яенюк

Лідер партії "Народний фронт", засновник фонду "Відкрий Україну" Арсеній Яценюк вважає, що відповіддю на базові економічні виклики України є інтеграція в Європейський Союз.

Про це він заявив на 12-му Київському безпековому форумі.

"Відповідь на базові економічні виклики України - інтеграція України в ЄС. Нам необхідний доступ до дешевого капіталу з довгою тривалістю. Нам необхідні інвестиції в людський капітал і промисловість", - наголосив Яценюк.

Він також зазначив, що незважаючи на війну, втрату 7% території і 20% економіки - в Україні спостерігається позитивне зростання економіки і зменшення інфляції.

"Але як тіло потребує крові - так економіка потребує грошей, доступу до ринку капіталів та інвестицій", - зазначив Яценюк.

"Для того, щоб Україна була конкурентною, держава не може собі дозволити позичати на зовнішніх ринках під 10% річних. За скільки тоді братиме у борг бізнес? Як можна конкурувати зі світовою економікою, коли підприємство в ЄС отримує кредит під 2-3% річних, а підприємство в Україні отримує кредит у гривнях під 20% річних? Як цю конкуренцію можна подолати?", - пояснив лідер "НФ".

Яценюк також зазначив, що важко домогтися економічної і політичної стабільності, коли 30% бюджету йде на виплату зовнішніх боргів, "а для того, щоб перекредитуватися, треба ще заплатити 10% за новими ставками".

Відповідь на базові економічні виклики, переконаний лідер "НФ", - інтеграція України в ЄС. "Нам необхідний доступ до дешевого капіталу з довгою тривалістю. Нам необхідні інвестиції. Інвестиції в людський капітал, промисловість. Тому що це і є фундаментом економічного зростання країни", - сказав він.

Так само, якщо в Україні не буде ринку капіталу та фондового ринку - ми не будемо в змозі сформувати недержавне пенсійне страхування: "Куди тоді вкладати ці гроші, які люди будуть відкладати собі на пенсію?".

Яценюк звернувся до європейських партнерів: "Якщо оголошується приватизація, як було, наприклад, щодо пакетів обленерго або Одеського припортового заводу, - приходьте, ризикуйте і купуйте. У вас є всі для цього можливості".

"Якщо ви зайдете в українську економіку і принесете сюди свої кращі правила, то це і буде ще одним сильним поштовхом для реформ. Не тільки з погляду високого політикуму, а й з погляду, насамперед, бізнесу, людей, які вміють створювати і хочуть успіху ", - наголосив Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram