ГоловнаПолітика

Нацполіція закрила справу про ліквідацію "старого" Верховного Суду України

У справі не виявлено складу злочину.

Нацполіція закрила справу про ліквідацію "старого" Верховного Суду України
Фото: argumentua.com

Національна поліція закрила кримінальне провадження за фактом імовірної незаконної ліквідації Верховного Суду України. Про це йдеться в матеріалах суду.

Згідно із судовими документами, справу закрито у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального злочину.

У лютому в.о. голови ВСУ Василь Гуменюк звернувся до суду зі скаргою на постанову слідчого слідчого управління Головного управління Національної поліції в Києві Євтушенка від 29 грудня 2018 року про закриття кримінального провадження. Гуменюк зазначив, що Нацполіція не провела всебічного розслідування, не досліджувала всіх обставин кримінального провадження та передчасно прийняла рішення про закриття кримінального провадження, а висновки слідчого не відповідають фактичним обставинам скоєних кримінальних злочинів.

Він послався на те, що слідчий допитав як свідків лише трьох людей, які надалі можуть бути визнані підозрюваними або обвинуваченими в цьому кримінальному провадженні, тому їхні свідчення є неприпустимими доказами.

Також Гуменюк зазначив, що під час досудового розслідування слідчий не перевірив відомості про присвоєння повноважень керівника апарату Верховного Суду України, голови ліквідаційної комісії, не допитав його, як виконувача обов'язків голови Верховного Суду України, суддів Верховного Суду України і так далі.

Крім того, він звернув увагу, що згідно з резолютивною частиною оскаржуваної постанови про закриття кримінального провадження слідчим прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п.2 ч.1 ст.284 Кримінального процесуального кодексу, однак не зазначено, у діях яких осіб встановлено відсутність складу кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, новий Верховний Суд почав роботу 15 грудня 2017 року. Попередній склад Верховного Суду вважає ліквідацію суду неконституційним.

21 червня 2018 року на сайті Мін'юсту були оприлюднені повідомлення про рішення щодо припинення Верховного Суду України як юридичної особи внаслідок ліквідації. У зв'язку з цим, судді ВСУ звернулися до Генпрокуратури.

Своєю чергою, Вища кваліфкомісія суддів рекомендувала переведення до інших судів 12 суддів зі складу "старого" Верховного Суду -  до апеляційних судів Києва та Київської області.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram