ГоловнаПолітика

Аслунд назвав Луценка "одним з найбільш корумпованих осіб в Україні"

"Коли Юрій Луценко відкриває рот, він зазвичай бреше".

Аслунд назвав Луценка "одним з найбільш корумпованих осіб в Україні"
Фото: pinchukfund.org

Аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд прокоментував заяву генерального прокурора Юрія Луценка про передачу йому послом США Марі Йованович списку "недоторканних" для правосуддя осіб.

"Коли Юрій Луценко відкриває рот, він зазвичай бреше", - сказав Аслунд в коментарі "Голосу Америки".

"Він працює генеральним прокурором 2-3 роки, і він не провів жодного суттєвого розслідування. Нікого не було ув'язнено, ні на одному рівні", - сказав Аслунд.

У той же час сам Луценко, за словами аналітика, "був притягнутий до різного роду сумнівних справ". Зокрема, Аслунд згадав про зустріч генпрокурора з Ігорем Коломойським після націоналізації ПриватБанку.

"Наприклад, після того як Ігор Коломойський втратив ПриватБанк, Юрій Луценко, так сталося, зустрівся з ним за кордоном. Випадково ... Тому він - людина, яка намагається заробити гроші для себе. Він вважається одним з найбільш корумпованих осіб в Україні і не зробив нічого, що б стосувалося його роботи", - вважає Аслунд.

"Він на цій посаді тому, що він нічого не робить. Тому що там є бажання не мати функціонального генерального прокурора", - переконаний аналітик.

Також він відкинув припущення, що ця ситуація може вплинути на виборчу кампанію в Україні.

"Я думаю - це просто шум. Він не має значення. Щодо Луценка, очевидно, до якої сили він належить. Він є людиною президента Порошенка. Але у нього немає жодної довіри. Так чому будь-хто повинен звертати увагу на його слова? Ми в Вашингтоні чуємо про це тільки тому, що там присутні звинувачення проти посла США, про якого тут високої думки. Ніхто з тих, хто знає обох людей, як, наприклад, я, не сумнівається ні на хвилину про те, хто говорить правду, а хто - ні", - зазначив Аслунд.

Нагадаємо, генпрокурор Луценко заявив в інтерв'ю американському HillTV, що під час першої зустрічі з ним посол України в США передала йому перелік людей, щодо яких не можна проводити розслідування. У Держдепартаменті назвали твердження Луценка "відвертою вигадкою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram