ГоловнаПолітика

У списку спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні - 24 громадяни РФ

БДІПЛ "не має права" відхиляти кандидатури спостерігачів.

У списку спостерігачів ОБСЄ на виборах в Україні - 24 громадяни РФ
Фото: Олег Твердь

У списку спостерігачів від ОБСЄ є 24 громадяни Росії. Про це повідомив прес-секретар Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Томас Раймер, пише "Цензор.нет".

"Ми отримали пропозиції стосовно спостерігачів від держав-учасниць і направили список з цих 684 імен, включаючи 24 спостерігачів, запропонованих Російською Федерацією, в Центральну виборчу комісію України для акредитації", - заявив Раймер.

За словами прес-секретаря БДІПЛ ОБСЄ, це стандартна практика для бюро.

"БДІПЛ не має права схвалювати або не затверджувати кандидатури спостерігачів. Для всіх місій спостереження за виборами БДІПЛ направляє запит усім іншим державам-учасницям ОБСЄ про призначення спостерігачів для участі в місії спостереження за виборами БДІПЛ, і саме це БДІПЛ і зробило в цьому випадку", - уточнив Раймер.

Списки спостерігачів від ОБСЄ надходять до ЦВК країни, в якій проходять вибори. А вже там приймають рішення про те, кого акредитувати і допускати до спостереження за голосуванням, а кому відмовити.

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада прийняла закон, що доповнює закони про вибори президента України, про вибори народних депутатів України і про місцеві вибори приписом, згідно з яким офіційним спостерігачем від іноземних держав, міжнародних організацій не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram