ГоловнаПолітика

Спікер Держдуми запропонував виставити Україні рахунок за Крим

Володін заявив, що півострів анексувала не Росія, а Україна.

Спікер Держдуми запропонував виставити Україні рахунок за Крим
Фото: duma.gov.ru

Спікер Державної думи Росії В'ячеслав Володін запропонував виставити Україні рахунок за Крим.

Про це він сказав під час заходів, присвячених п'ятій річниці окупації півострова Росією, повідомило підконтрольне Кремлю видання "Кримінформ".

За його словами, Україна обходилася з Кримом "дуже і дуже непорядно".

"Були порушені основоположні права громадян: право на мову, право на освіту рідною мовою, зруйнована економіка Криму і Севастополя - фактично анексія", - сказав Володін.

У зв'язку з цим він запропонував порахувати, "скільки втратила економіка Криму за рахунок руйнівної політики України", і стягнути цю суму через "парламентські структури європейські".

Нагадаємо, в лютому-березні 2014 року Російська Федерація силами своїх Збройних сил окупувала Автономну Республіку Крим і місто Севастополь.

Світова спільнота оголосила анексію незаконною, а Сполучені Штати Америки гарантували, що Крим ніколи не буде визнаний російським.

У 2014 році Україна оцінила збитки від окупації Криму на суму трильйон гривень, не враховуючи вартість корисних копалин і упущену вигоду.

Крим за вкладом в економіку України займав 11-те місце, Севастополь - останнє. Валовий регіональний продукт Криму і Севастополя разом становить 4% від суми ВРП усіх регіонів.

Україна втратила в Криму цілий низку промислових підприємств: суднобудівний завод "Залив", Феодосійське виробниче об'єднання "Море", електромашинобудівний завод "СЕЛМА", завод "Фіолент", Сакський державний хімічний завод, завод "Йодобром", Кримський содовий завод, підприємство "Бром", "Кримський титан", Сиваський анілінофарбовий завод, Керченський меткомбінат, "Чорноморнафтогаз", "Массандра", завод шампанських вин "Новий Світ", завод "Коктебель". У Криму розташовані сім морських портів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram