ГоловнаПолітика

Рада уповноважила ТСК розслідувати факти розкрадання в оборонній сфері

Пропонують також провести публічне засідання правоохоронців і чиновників, імена яких були оприлюднені в ЗМІ.

Рада уповноважила ТСК розслідувати факти розкрадання в оборонній сфері
Фото: kievvlast.com.ua

Верховна Рада уповноважила тимчасову слідчу комісію парламенту з розслідування фактів розкрадання в Збройних Силах на розслідування можливих фактів розкрадання посадовими особами державного концерну "Укроборонпром".

За ухвалення постанови №10104 проголосували 229 депутатів при мінімально необхідних 226.

Проектом постанови запропоновано уповноважити ТСК на розслідування правопорушень в оборонній сфері у 2018 - 2019 роках. При цьому комісії запропоновано доручити розслідування за матеріалами, оприлюдненими в ЗМІ щодо закупівлі запчастин і комплектуючих для підприємств "Укроборонпрому".

Крім того, запропоновано провести публічне засідання спільно з представниками Генпрокуратури, Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Міністерства оборони, держконцерну "Укроборонпром" і чиновниками, імена яких були оприлюднені в ЗМІ через факти зловживань.

Ініціаторами законопроекту виступили голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак і голова фракції БПП Артур Герасимов.

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування про те, як державні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток "дерибанили" між учасниками схеми.

У розслідуванні йдеться, що син першого заступника секретаря РНБО і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і бізнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Розслідування ґрунтується на листуванні, яке "злило" анонімне джерело у 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів. Син Гладковського Ігор назвав це розслідування фейком, а "Укроборонпром" - маніпуляцією і диверсією.

Порошенко призупинив повноваження Гладковського на час розслідування на його прохання і просить правоохоронців перевірити оприлюднену в ЗМІ інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram