ГоловнаПолітика

МЗС назвало кількість незаконно утримуваних Росією українців

Понад 70 громадян України незаконно утримує РФ за сфабрикованими політично вмотивованими звинуваченнями.

МЗС назвало кількість незаконно утримуваних Росією українців
Фото: EPA/UPG

У Росії незаконно утримують понад 70 громадян України, до них не входять 24 українські військовослужбовці, які були захоплені РФ біля берегів Криму.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України на запит Радіо Свобода.

"Станом на 6 лютого 2019 року понад 70 громадян України незаконно утримує Російська Федерація за сфабрикованими політично мотивованими звинуваченнями: щонайменше 30 людей на території Росії (без обліку 24 військовослужбовців ВМС України, захоплених у полон поблизу Керченської протоки) і понад 40 осіб на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і Севастополя", - розповіли в міністерстві.

У відомстві пояснили, що кваліфікація утримування громадян України на території Росії як політично вмотивованого та незаконного виходить за межі компетенції МЗС. У зв'язку з цим міністерство керується чинним законодавством, зокрема постановами парламенту.

"Водночас потрібно зауважити, що списки громадян України, які містяться в згаданих актах ВРУ, не є вичерпними і постійними, враховуючи посилення репресій РФ проти українських громадян, а також переміщення окремих громадян України, яких утримували на окупованому Кримському півострові, на територію РФ", - зазначили в міністерстві.

Міністерство закордонних справ України скерувало вже близько 300 нот на адресу РФ з вимогою звільнити політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram