ГоловнаСуспільствоЖиття

ПЦУ створила місію, яка займатиметься політв'язнями

Керувати місією буде архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

ПЦУ створила місію, яка займатиметься політв'язнями
Митрополит Епифаний
Фото: facebook/Митрополит Епіфаній

Синод помісної Православної церкви України створив православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі, яка займатиметься питаннями звільнення українських політичних в'язнів Кремля.

Про це повідомив Митрополит Київський і всієї України, предстоятель ПЦУ Епіфаній під час зустрічі колег і друзів журналіста Романа Сущенка, передає "Укрінформ"

"На першому засіданні Священного Синоду ПЦУ ми створили навіть певну православну місію допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі. Тобто на першому засіданні Священного Синоду ми звернули особливу увагу на цю тему. Ми і відкрили таку місію, яка в майбутньому буде робити все для цього від імені нашої церкви, щоб ці хлопці (українські політичні в'язні Кремля - ред.) повернулися і тут разом з Романом (Сущенком - ред.) ми могли відсвяткувати його наступний день народження. Я в це вірю, тому що Господь може це втілити, якщо ми будемо мати глибоку віру і будемо молитися йому за це", - сказав Епіфаній.

За його словами, цією місією керуватиме архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент. Епіфаній наголосив, що Климент є найбільш активним єпископом, "який не просто вболіває на словах, але практично діє: він їздить, допомагає, відвідує ув'язнених, тобто ця людина дійсно піклується".

"Досі владика Климент це робив за власною ініціативою, тобто як ієрей, який перебуває на окупованій території. Я думаю, що він краще розуміє тих хлопців, які зараз перебувають в ув'язненні, тому що він є в духовній окупації і в окупації на території Криму, і для нього це є певним сенсом життя. Він це робить добровільно. Він їздить навіть туди, на територію Росії, намагається відвідати, йому на цьому шляху ставлять багато перепон, але незважаючи на це, він впевнено працює в цьому напрямку. І для того, щоб посилити його позицію, щоб він мав навіть тут, в Україні, певне юридичне право, тобто мав певну посаду, яка чітко давала б йому можливість звертатися в різні установи, ми й створили цю місію", - уточнив Епіфаній .

Предстоятель ПЦУ також додав, що скоро буде створено статут цієї місії, в якому "будуть чітко прописані права і обов'язки, які матиме голова цієї місії".

Нагадаємо, в Росії і в окупованому Криму утримують понад 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст "Укрінформу" Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Міністерство закордонних справ України скерувало вже близько 300 нот на адресу РФ з вимогою звільнити політв'язнів.

У п'ятницю, 8 лютого, на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція на підтримку засуджених у Росії Володимира Балуха та Сущенка, які сьогодні відзначають день народження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram