ГоловнаПолітика

Суд заборонив Супрун виконувати обов'язки міністра (оновлено)

Окружний адмінсуд Києва ухвалив чергове одіозне рішення.

Суд заборонив Супрун виконувати обов'язки міністра (оновлено)
Фото: УНН

Окружний адміністративний суд Києва заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я.

Рішення було прийнято як забезпечувальний захід за позовом народного депутата Ігоря Мосійчука.

Він подав до суду позов з вимогою встановити відсутність у Супрун повноважень, "оскільки її призначення на зазначену посаду в установленому порядку компетентним органом здійснено не було".

Постанова Окружного адмінсуду Києва набуває чинності після підписання суддею. Її можна оскаржити в апеляційній інстанції протягом 15 днів.

У прес-службі Міністерства охорони здоров'я LB.ua повідомили, що Уляна Супрун зараз перебуває у відрядженні. "Коментувати рішення суду поки що не можемо, оскільки ще не маємо його, але тривають консультації з юристами", - сказали в прес-службі.

Фото: facebook.com/O.Liashko
Фото: facebook.com/O.Liashko

Оновлення. Суд частково задовольнив прохання депутата Верховної Ради Ігоря Мосійчука (Радикальна партія Олега Ляшка) і тимчасово заборонив Супрун здійснювати будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я. Відповідне рішення опубліковано на сайті суду.

У той самий час суд не заборонив їй здійснювати повноваження заступниці міністра.

Своє рішення суд мотивував наявністю ознак очевидної протиправності в тимчасовому виконанні першою заступницею міністра охорони здоров'я Супрун повноважень в.о. міністра протягом терміну, що перевищує місяць з моменту наділення особи відповідними повноваженнями, тобто з 27 липня 2016 року. Разом із тим суд постановив, що поза цим терміном перший заступник міністра охорони здоров'я може виконувати виключно ті повноваження, які були надані йому за дорученням міністра.

Суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун отримала громадянство України, але досі має й іноземне громадянство (громадянство США), тоді як, відповідно до Закону України "Про громадянство України", в Україні існує єдине громадянство.

Супрун відсторонено від посади в.о. міністра на час розгляду судом позову Мосійчука, який вимагає встановити факт відсутності у неї повноважень міністра.

Як раніше писав LB.ua, українське законодавство не забороняє бути в.о. міністра скільки завгодно місяців - це питання взагалі ніяк не регулюється.

Але за законом, члени Кабміну призначаються на посаду парламентом, а не прем'єр-міністром, як сталося у випадку Супрун. У розпорядженні Гройсмана йдеться про те, що виконання обов'язків покладається на неї «тимчасово», але не вказано, скільки саме часу воно може тривати. У Законі «Про центральні органи виконавчої влади" написано, що «Міністерство очолює міністр України, який є членом Кабінету Міністрів України». І ні слова про в.о. Це залишає широке поле для подачі судових позовів.

Нагадаємо, 2015 року тодішній генпрокурор Віктор Шокін показав відео, на якому нардеп Мосійчук просить і отримує хабар за допомогу в підприємницькій діяльності. Незважаючи на це, депутат досі перебуває на волі і не покараний.

Окружний адмінсуд Києва останнім часом прийняв чимало одіозних рішень. Наприклад, у серпні 2018 року він призупинив введення нових норм, що обмежують висотність і щільність забудови, а в грудні визнав незаконним звільнення керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram