ГоловнаПолітика

Ліцензування лікарів почнеться вже цього року, - Супрун

У лікарів-практиків буде п'ять років, щоб скласти іспит і підтвердити кваліфікацію.

Ліцензування лікарів почнеться вже цього року, - Супрун
Фото: Владислав Мусиенко

Закон про ліцензування лікарів має набути чинності до кінця 2019 року. Про це сьогодні заявила в.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми сподіваємося, що до кінця цього року закон уже вступить у дію. І з 1 січня п'ять років буде перехідний період, щоб лікарі могли отримати це ліцензування", - зазначила Супрун.

Закон є частиною концепції професійного ліцензування лікарів в Україні - нової системи навчання й доступу до лікарської професії.

"Лікарі повинні будуть отримувати ліцензію. Це означає, що треба мати освіту, стаж і складати іспит, щороку працювати над безперервним професійним розвитком, подавати бали, скільки балів є", - додала Супрун.

Студенти, які вступили на медичні спеціальності, від 2016 року вже навчаються за новою системою оцінювання знань і після закінчення вишу отримають професійне ліцензування.

2019 року для студентів-медиків починається єдиний державний кваліфікаційний іспит. Лікарі, які вже працюють, мають отримати ліцензії з 2020 по 2024 рік, склавши спеціальний іспит. Ліцензії потрібно буде підтверджувати що три роки.

Нинішня система атестації лікарів буде дійсною ще рік. Як зазначають у міністерстві, вона підтверджує стаж, але не професіоналізм і не якість роботи медика.

Нагадаємо, напередодні Супрун озвучила зарплати терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів 2019 року.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram