ГоловнаПолітика

Митрополит Михаїл заявив, що об'єднавчий собор мало не зірвався через його кандидатуру

"Стояло питання: або я і моє его, або Україна".

Митрополит Михаїл заявив, що об'єднавчий собор мало не зірвався через його кандидатуру
Митрополит Михаил (Зинкевич)
Фото: pershyj.com

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл заявив, що об'єднавчий собор 15 грудня мало не зірвався через його кандидатуру.

Про це він розповів на прес-конференції у вівторок.

Михаїл нагадав, що Об'єднавчий собор почався з великою затримкою. Йому мала передувати процедура саморозпуску УПЦ КП. Однак на зустрічі з архієреями Філарет заявив, що УПЦ КП не може зробити цього, оскільки кандидатура Епіфанія може програти Михаїлу.

"Це було сказано публічно, нас було 120 делегатів у залі. Після цього були гарячі дискусії між мною і Філаретом. У результаті, не домовившись ні про що, частина делегатів покинула Теплу Софію та пішла до Великої Софії разом зі мною. Практично ми стояли на межі саморозпуску. Я пішов і розповів, що мене шантажують, щоб я не висував своєї кандидатури. А це недемократично і нечесно. Реакція і МП, і автокефальної церкви була такою, що вони хотіли покинути Собор", - цитує Михаїла "ВолиньPost".

Митрополит розповів, що не хотів піддаватися шантажу, але заради успіху собору зняв кандидатуру.

"Мене ні в чому не звинувачували, нічого мені не заважало стати предстоятелем. Тоді виникла дилема: або я стою на своєму й іду до кінця, тоді друга частина може покинути Собор. Тоді знову поділ, знову кілька православних церков, звинувачення Вселенського патріарха, знову російське торжество. Стояло питання: або я і моє его, або Україна. Я прийняв рішення: Україна понад усе", - заявив Михаїл.

У результаті в другому раунді голосування учасники собору обирали між Епіфанієм і Симеоном з УПЦ МП, і предстоятелем Православної церкви України став Епіфаній (Думенко), найближчий соратник Філарета (Денисенка).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram