ГоловнаПолітика

Юрист Порошенка пояснив доходи президента від ОВДП за 2018 рік

Отримані від ОВДП 28 млн гривень - це більше повернення коштів, а не чистий прибуток.

Юрист Порошенка пояснив доходи президента від ОВДП за 2018 рік
Фото: пресс-служба президента

Радник юридичної фірми Avellum Вадим Медведєв, який представляє інтереси Петра Порошенка, пояснив, що отримані президентом від ОВДП 28 млн гривень - це більше повернення коштів, а не чистий прибуток.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ЗМІ суттєво завищили суму прибутку, яку президент отримав від придбання ОВДП, оскільки реальний дохід є різницею між сумами спочатку вкладених і повернутих коштів.

"Згідно з чинним законодавством, в повідомленні про суттєві зміни в майновому стані в якості доходу відображається вся сума погашення, включаючи повернення суми вкладених коштів", - зазначив Медведєв.

"Це означає, що задекларований дохід є перш за все поверненням вкладених коштів, залучених бюджетом, а не є збільшенням стану фізичної особи. Фактична дохідність операцій з валютними ОВДП дорівнює ринковій ставці в розмірі 3,35% річних", - додав юрист.

За його словами, у випадку Порошенка, судячи з відомостей в повідомленні про зміни в майновому стані, 28 млн грн, про які йшла мова в ЗМІ, були просто поверненням залучених коштів, а не прибутком.

"Ймовірно, мова може йти про тисячі гривень прибутку, але ніяк не про мільйони. ЗМІ, в той же час, не звернули увагу на інший аспект - за рахунок власних коштів П.Порошенка державний бюджет прокредитовано в розмірі понад 100 млн грн", - зазначив радник Avellum.

Він наголосив, що кредитувати державу шляхом купівлі ОВДП може на рівних для всіх умовах будь-яка особа, здійснюючи ці операції через професійних торговців цінними паперами, зокрема, комерційні банки.

Медведєв додав, що загальний обсяг залучених від населення в ОВДП коштів з 2017 року виріс більш ніж в 10 разів і становить близько $1,5 млрд, і держава проводить кампанію з залучення коштів фізосіб, заохочуючи громадян розміщувати кошти в держоблігації і підтримувати таким чином економіку та бюджет України.

Нагадаємо, минулого року нерезиденти придбали облігації внутрішньої позики України більш ніж на 1 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram