ГоловнаПолітика

"Батьківщина" вимагає погасити 1,2 млрд боргу перед шахтарями

«А потім вони дивуються, чому доводиться купувати вугілля у країни-агресора».

"Батьківщина" вимагає погасити 1,2 млрд боргу перед шахтарями
Фото: Александр Прокопенко

Через відсутність фінансування державних шахт вітчизняна вугільна галузь України знищується. Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко в кулуарах парламенту. Вона зазначила, що практично припинено виплату зарплати гірникам, які працюють на державних шахтах.

«33 шахтарі у Луганській області страйкують. Вони під землею. 64 жінки, які працюють у вугільній галузі, – також розпочали сьогодні свій протест. Дуже велика кількість шахтарів голодує. Один шахтар навіть вдався до самоспалення, зараз він перебуває в реанімації», – розповіла політик.

Юлія Тимошенко також звернула увагу на те, що державні шахти не фінансуються, а з-за кордону завозять мільйони тонн вугілля і «на цьому заробляють відкат»

Зі свого боку заступник Голови партії «Батьківщина» Іван Крулько зазначив на брифінгу у парламенті, що влада цілеспрямовано перекреслює енергетичну незалежність України, не виплачуючи зарплати шахтарям і закриваючи шахти.

«А потім вони дивуються, чому доводиться купувати вугілля у країні-агресорі», – зауважив він.

«Батьківщина» вимагає негайно погасити заборгованість із зарплати шахтарям, яка загалом становить 1,250 млрд грн, а також вимагає модернізації шахт.

«Наша фракція вже підготувала  проект закону «Про внесення змін до державного бюджету», в якому йдеться про погашення повної заборгованості у галузі і добудову тих шахт, які можна добудувати, щоб збільшити видобуток вугілля і посилити енергетичну незалежність України», – резюмував Іван Крулько.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець також наголосив на тому, що вугільна галузь знищується чинною владою.

За його словами, вугілля завозять з-за кордону за дуже високими цінами: «Понад 19 млн тонн вугілля привезли з-за кордону минулого року. Цього року – 18,5 млн тонн вугілля. Завозять його, переважно, з країни-агресора РФ за досить високими цінами. Вугільна галузь знищується».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram