ГоловнаПолітика

Клімкін назвав 10-годинні черги на кордоні з Польщею "реальною ганьбою"

"Кордон поки нас роз'єднує, а він нас повинен об'єднувати".

Клімкін назвав 10-годинні черги на кордоні з Польщею "реальною ганьбою"
Фото: 24.ua

Ситуація на кордоні між Україною та Польщею, де час на перетин кордону часто займає понад 10 годин, є "реальною ганьбою".

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ця ситуація мене не просто не задовольняє, вона мене фундаментально дратує. Я вважаю, що українці і поляки не повинні проводити в цих чергах час, і дуже часто - з вісім-десять-дванадцять годин. Це впливає на життя і бізнес людей, які живуть і працюють в Україні і Польщі", - заявив Клімкін в інтерв'ю Укрінформу.

Міністр зазначив, що досі є випадки хабарів на кордоні, Україна також повинна розуміти занепокоєння польської сторони, зокрема щодо фітосанітарних заходів.

“Але, з іншого боку, кордон поки нас роз'єднує, а він нас повинен об'єднувати. Тому необхідний реальний політичний поштовх для вирішення цієї проблеми, про що ми говорили з міністром Яцеком Чапутовічем, а також і в Бюро національної безпеки Польщі", - наголосив Клімкін.

За його словами, мова йде не тільки про збільшення пунктів пропуску, де буде спільний прикордонний контроль, не тільки про додаткову інфраструктуру, а й про реальну співпрацю за стандартами прикордонного контролю.

Клімкін зазначив, що проблемою з української сторони є також автомобілі на єврономерах, які, за даними польської сторони, генерують 37% всього прикордонного руху.

Проблемою є також вантажоперевезення і довге очікування вантажівок, в тому числі і з фруктами і овочами, на перетин кордону.

“Але часто вантажівки з фруктами стоять на кордоні протягом декількох днів, товар псується. І що далі? У нас таке враження, що часом це робиться навмисне", - зауважив міністр.

Він додав, що з польською стороною домовилися комплексно вирішувати всі проблеми на кордоні.

"Де наші завдання - будемо працювати, там де ваші - працюйте, де потрібна Єврокомісія - залучаємо і її. Але залишати все, як на кордоні зараз, - це реальний сором", - резюмував голова української дипломатії.

Як повідомлялося, у вересні на кордоні з Україною польські митники почали так званий "тихий страйк", який передбачає сповільнену перевірку на кордоні і призводить до зростання черг при перетині кордону. Поляки вимагають підвищення зарплат і повернення до попередньої пенсійної системи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram