ГоловнаПолітика

ВККС сподівається на закінчення кваліфоцінювання всіх суддів до вересня наступного року

Ще близько 2700 суддів повинні пройти перевірку.

ВККС сподівається на закінчення кваліфоцінювання всіх суддів до вересня наступного року
Станислав Щотка
Фото: Прес-служба Ради суддів України

Вища кваліфікаційна комісія суддів сподівається завершити процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів до 1 вересня наступного року. Про це заявив заступник голови ВККС Станіслав Щотка під час засідання Ради суддів, передає журналіст LB.ua.

"Як тільки інтенсивна фаза конкурсів пройде чекає (десь у березні включно), ми зможемо відновити кваліфоцінювання... Я міг би сказати, що це (кінець кваліфоцінювання, - LB.ua) буде в липні, але буду обережний у прогнозах і назву 1 вересня. Це за умови, що ми будемо щомісяця проводити оцінювання 500 осіб", - сказав Щотка, додавши, що ще близько 2700 суддів повинні пройти перевірку.

За його словами, в першому етапі кваліфоцінювання (тестування і практичне завдання) взяли участь 5043 судді. 1970 суддів пройшли співбесіди - другий (заключний) етап кваліфоцінювання. З них: 1547 суддів визнані такими, що відповідають займаній посаді, 67 суддів не подолали прохідний бал, стосовно 218 - оголошено перерву (в зв'язку з необхідністю отримати від судді додаткові пояснення з приводу їх декларацій), щодо 75 суддів кваліфоцінювання зупинено (за інформацією з правоохоронних органів), ще 70 суддів припинили кваліфоцінювання в зв'язку зі звільненням.

"Ми знаємо, яке соціальне напруження існує в колективах судів, оскільки вийшло так, що помічники в першій інстанції отримують заробітну плату вищу, ніж судді районних судів. Ми направили пропозиції в парламент, щоб суддям підвищували заробітну плату вже після першого етапу кваліфоцінювання - тестування і практичного завдання. Як ви знаєте, поки що цю ідею не підтримали", - сказав Щотка.

Голова ВККС Сергій Козьяков також додав, що комісія сьогодні паралельно проводить відразу вісім конкурсних процедур: конкурс до Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду й Апеляційної палати цього суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Апеляційної палати цього суду, відбір кандидатів на посаду суддів у першу інстанцію, переведення суддів, призначення суддів, у яких закінчився термін повноважень. Окрім цього, ВККС відбирає кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів, яка братиме участь у відборі суддів до Антикорупційного суду.

Водночас голова ВККС сказав, що тільки-но з'являється "вікно", комісія призначає співбесіди з суддями.

Нагадаємо, кваліфоцінювання суддів проводиться в рамках судової реформи для очищення системи від недоброчесних суддів. Процедура почалася в лютому цього року. Її повинні пройти всі судді. Законом "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що тільки в разі успішного проходження всіх етапів кваліфоцінювання суддям передбачено суттєве підвищення зарплати. Якщо суддя не проходить оцінювання, він підлягає звільненню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram