ГоловнаПолітика

Жодна процедура не гарантує відбору ідеальних суддів, - європейський експерт про судову реформу в Україні

"Можливо, всі чекають на ідеальний алгоритм відбору, але якби була така модель, її б застосовували".

Жодна процедура не гарантує відбору ідеальних суддів, - європейський експерт про судову реформу в Україні
Фото: Макс Требухов

Процедури відбору суддів в Україні добре розроблені й успішні. Про це заявив президент Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи Георг Става перед презентацією звіту "Відбір та оцінка суддів в Україні".

"Жодна процедура не гарантує відбору ідеальних суддів... Завжди залишається місце для помилки. Ми вважаємо, що ті підходи, які застосовуються в Україні, - доволі успішні та позитивні. Метою звіту було оцінити процедуру ззовні, зрозуміти, з яких частин вона складається, як відбувається і яке поліпшення може бути запропоноване. Не йшлося про те, щоб оцінити справу окремого кандидата... Можливо, всі очікують ідеального алгоритму відбору, але якби була така модель, її б застосовували", - сказав він.

"З точки зору експертів було цікаво, що вам (Україні, - LB.ua) вдалося впровадити процедуру, яка відповідає вимогам громадянського суспільства ... В Європі це обмежена процедура, яка відбувається за зачиненими дверима", - заявив Става, додавши, що "інноваційним" є залучення представників громадськості до процесу відбору суддів.

"У міру розвитку системи, якщо ви будете підтримувати цей хід (реформи, - LB.ua), вам вдасться поліпшити систему. Навіть якщо ви будете вести діалог і критикувати цю модель (відбору суддів, - LB.ua) ... Головне завдання - тримати човен на курсі і зробити систему кращою, щоб у результаті реформи рівень довіри до судової системи піднявся", - сказав Става.

Нагадаємо, судова реформа в Україні почалася в 2016 році. Перший етап - конкурс до Верховного Суду. Другий - всі судді проходять кваліфікаційне оцінювання. Сьогодні також тривають відбори суддів у новостворені суди, кандидатів на посаду судді вперше, переведення суддів і т.д.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram