ГоловнаПолітика

Труба розповів у Страсбурзі, що заважає запустити повноцінну роботу ДБР

Голова ДБР повинен прийняти рішення про призначення 27 членів Бюро.

Труба розповів у Страсбурзі, що заважає запустити повноцінну роботу ДБР
Фото: Макс Требухов

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба під час робочого візиту в Страсбург 18-19 вересня провів низку зустрічей із представниками Ради Європи. Зокрема, зустрівся з генеральним директором Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Крістосом Джакомопулосом, спеціальним радником генерального секретаря Ради Європи в Україні Режі Брійя, директором департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Крістофом Пуарелем і головою відділу східного партнерства Директорату прав людини і верховенства права Ради Європи Тиграном Карапетяном, пише ZN.ua з посиланням на прес-службу відомства.

Директор ДБР під час зустрічей підкреслив важливість якнайшвидшого внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань". На думку Романа Труби, проводити конкурси на керівні посади в ДБР повинні внутрішні комісії Бюро, а не зовнішня комісія, як це передбачено нинішньою редакцією закону.

"Під час прийняття законопроекту в першому читанні в сесійній залі з голосу були зроблені правки, які не відповідають інтересам ДБР і про які не знало керівництво Бюро. Серед них - залишити за зовнішньою комісією право обирати керівників підрозділів внутрішнього контролю центрального апарату та територіальних органів. Це може бути прямим тиском на діяльність Бюро", - зазначив Труба.

Як повідомляли, директор ДБР має намір вирішити питання 27 кандидатів на керівні посади в цьому відомстві після повернення зі Страсбурга. Раніше він відмовився затвердити цих людей, відібраних зовнішньою конкурсною комісією через знищення результатів тестування кандидатів на поліграфі. Проте зовнішня комісія повторно подала на затвердження ті самі 27 кандидатур.

Роман Труба обіцяє зберігати незалежність Бюро і сподівається запустити його повноцінну роботу вже в листопаді цього року.

Верховна Рада прийняла Закон про створення Бюро 12 листопада 2015 року. Створення цього органу передбачено Конституцією України: до нього повинні перейти від прокуратури функції досудового розслідування. Бюро буде розслідувати злочини, скоєні вищими посадовими особами, службовцями НАБУ і САП, а також військовими злочинцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram