ГоловнаПолітика

МЗС відправило Росії ноту про припинення дії Великого договору

Угода втратить чинність навесні 2019 року.

МЗС відправило Росії ноту про припинення дії Великого договору
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ в п'ятницю, 21 вересня, відправило Росії ноту про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співпрацю і партнерство від 1997 року.

Про це сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін на брифінгу.

"Сьогодні ми передали, як і говорили, відповідну ноту Росії", - сказав він. За словами міністра, в ноті детально аргументовано всі порушення положень договору з боку РФ.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ підписали 31 травня 1997 року строком на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін. Він закріпив принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 роки) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання припинити дію договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

У 2014 році Росія порушила договір, окупувавши Крим і частину Донецької та Луганської областей.

Незважаючи на це, Україна вирішила не розривати договір, а дочекатися його припинення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram