ГоловнаПолітика

У Луганську блокують 56 українських новинних видань

У Донецьку зафіксовано лише поодинокі випадки недоступності ЗМІ.

У Луганську блокують 56 українських новинних видань
Фото: nastroika.pro

У Луганську блокують доступ користувачів до 56 українських новинних видань, у тому числі таких, як "Перший", УНН, "Факты", "Главком", "Гордон", iPress, Ірта-Факс, "Обком", "Тиждень", LB.ua тощо.

Про це свідчить дослідження ГО "Лабораторія цифрової безпеки" і Донецького інституту інформації.

Вони провели заміри блокувань у Луганську і Донецьку, де інтернет-доступ забезпечують провайдери Matrix, "Вуглетелеком", "ДонбасІнформЗв'язокСервіс", "Луганські Домашні Мережі", "Магеал", EAST.NET, MobileStroyProekt.

Виявилося, що в Луганську масово блокують українські ЗМІ, тоді як у Донецьку зафіксували лише поодинокі випадки недоступності деяких ресурсів.

"Для нас було несподіванкою, що в Донецьку і Луганську така різна практика блокування сайтів. Адже в обох так званих республіках є "законодавство", що зобов'язує провайдерів блокувати сайти, визначені відповідальними органами, і є документи зі списками обов'язкових для блокування сайтів. Але виконуються ці вимоги дуже по-різному", - заявила голова Лабораторії цифрової безпеки Ірина Чулівська.

Усього в рамках дослідження перевіряли список зі 111 сайтів у Донецьку і 156 сайтів у Луганську, серед яких переважно українські та місцеві новинні ресурси, а також сайти правозахисних і громадських організацій.

Дослідження проводила Лабораторія цифрової безпеки у співпраці з Донецьким інститутом інформації за підтримки Counterpart International. Для перевірки використовувалося програмне забезпечення OONI.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram