ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до телефону Седлецької

Заборона діє протягом місяця.

ЄСПЛ зобов'язав українську владу утриматися від доступу до телефону Седлецької
Фото: facebook/Natalie Sedletska

Європейський суд з прав людини у вівторок, 18 вересня, зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону автора та ведучої програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької.

Про це йдеться в офіційному листі з Європейського суду з прав людини, отриманому зі Страсбурга редакцією Радіо Свобода.

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки діє протягом місяця - до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту Наталії Седлецької для підготовки та направлення повної скарги в ЄСПЛ, яку суд буде розглядати "в пріоритетному порядку", йдеться в документі.

"Це - запобіжний захід, винесений судом відповідно до так званого Правила 39. Воно застосовується у виняткових випадках - коли існує реальна загроза порушення прав людини і непоправних наслідків, які це може викликати", - повідомила Седлецька в фейсбуці.

Такі рішення є обов'язковими для виконання Україною, яка підписала Конвенцію із захисту прав людини.

Раніше сьогодні Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського районного суду Києва, згідно з яким Генеральній прокуратурі надавався доступ до інформації про мобільні переговори і СМС Седлецької.

Апеляційний суд частково задовольнив скаргу журналістки. Слідчому буде надано тимчасовий доступ до інформації про дату, час і місце перебування абонентського номера, що належить Седлецькій, за період з 19 липня 2016 року по 16 листопада 2017 року включно в межах дії базових станцій оператора "Київстар", які розташовані в Києві на вулицях Сурикова, Богданівська, Шовкуненка, Липківського, проспекті Повітрофлотський та Солом'янської площі.

Рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати від провайдера інформацію про телефонні розмови Седлецької. В постанові суду йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016 по листопад 2017 року, а також до даних про місцезнаходження її телефону протягом цих 17 місяців. Відзначається, що за цей час редакція "Схем" здійснила і оприлюднила низку розслідувань про українських чиновників, включаючи генерального прокурора.

Седлецька разом з низкою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення держтаємниці і даних досудового розслідування директором НАБУ Ситником. Причиною стало злите в мережу аудіо розмови офрекордс з головними редакторами кількох видань, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, розповідав деталі кримінальних проваджень, зокрема, зачитував матеріали справи щодо екс-прокурора Кулика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram