ГоловнаПолітика

Українська сторона ТКГ закликала Росію відмовитися від проведення "виборів" в ОРДЛО

Проведення так званих "позачергових виборів" в ОРДЛО порушує зобов'язання РФ як сторони Мінських угод.

Українська сторона ТКГ закликала Росію відмовитися від проведення "виборів" в ОРДЛО
Фото: EPA/UPG

У Мінську завершилося засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила у Фейсбуці Дарка Оліфер - прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми.

За її словами, українська сторона наголосила, що проведення так званих "позачергових виборів" в ОРДЛО порушує зобов'язання РФ як сторони Мінських угод і ставить під загрозу весь мінський процес.

"У разі проведення таких "виборів" їх результати не будуть мати жодних правових наслідків і не будуть визнані ні Україною, ні світом. Вибори в ОРДЛО можуть відбутися тільки за українським законом, за участю українських партій і ЗМІ, за спостереження міжнародних оглядачів, з дотриманням стандартів ОБСЄ - саме так Мінські угоди визначають умови, за яких в ОРДЛО може відбутися голосування. Закликаємо російську сторону відмовитися від рішення, яке здатне звести нанівець важкі зусилля з врегулювання ситуації", - написала Оліфер.

Також обговорювалося питання дотримання режиму припинення вогню. Українська сторона констатувала, що оголошене з 29 серпня "шкільне" перемир'я не дотримується бойовиками. Так, з 29 серпня по 17 вересня було зафіксовано 489 обстрілів з боку ОРДЛО, зокрема із забороненого озброєння артилерії і мінометів.

Порушення режиму припинення вогню фіксували спостерігачі ОБСЄ. Також вони повідомляли про те, що РФ продовжує постачати бойовикам зброю і техніку.

"Тільки у звіті за 10 серпня СММ ОБСЄ зафіксувала присутність на цій частині Донбасу чотирьох новітніх радіолокаційних систем виробництва РФ - "Леєр", Красуха - 2 "," Биліна "," Репелент - 1", - наголошується в повідомленні.

На засіданні домовилися, щоб до наступної зустрічі в Мінську профільна підгрупа підготувала пропозиції про додаткові заходи безпеки на Донбасі.

Також українська сторона висловила стурбованість свідомим блокуванням роботи пропускних пунктів бойовиками. Також для зменшення навантаження на КПВВ в Станиці Луганській українська сторона закликала відкрити КПВВ "Золоте", яке готове до запуску ще з березня 2016 року.

Нагадаємо, сьогодні президент РФ Володимир Путін провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої сторони обговорили ситуацію в Україні та Сирії. Зокрема, сторони обговорили питання активізації "нормандського формату" переговорів щодо Донбасу. Раніше, після вбивства ватажка "ДНР" Олександра Захарченка в Держдумі заявили, що зустріч лідерів "нормандської четвірки" найближчим часом не можлива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram