ГоловнаПолітика

"Радіо Свобода" стурбоване доступом ГПУ до телефонних розмов журналістки

"Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і підлягає скасуванню".

"Радіо Свобода" стурбоване доступом ГПУ до телефонних розмов журналістки
Фото: nsn.fm

"Радіо Свобода" стурбоване дозволом Генеральній прокуратурі доступу до телефонних переговорів ведучої програми журналістських розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької у справі директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Про це йдеться в заяві на сайті "Радіо Свобода".

"Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода обурені рішенням українського суду, який дав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації про телефон журналістки і головного редактора програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької протягом 17 місяців", - заявила прес-секретар Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джоанна Левісон.

За її словами, це рішення грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов'язанням України щодо захисту вільної преси.

"Це рішення створює несприятливу атмосферу для українських журналістів і підлягає скасуванню. Те, що запит охоплює тривалий період спілкування по телефону, що належить відомій українській журналістці, яка успішно викриває можновладну корупцію, викликає серйозне занепокоєння про справжні наміри тих, хто шукає інформацію", - зазначила Левісон.

Адвокати "Радіо Свобода" готують скаргу про перевищення слідчим меж прийнятного втручання в права особи на приватне життя і захист джерел інформації журналіста, а також будуть скаржитися у Вищу раду правосуддя на суддю Печерського суду Києва В'ячеслава Підпалого за допущені порушення під час розгляду справи і винесення необґрунтованого рішення.

Як повідомляли, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати від провайдера інформацію про телефонні розмови Седлецької. У постанові суду йдеться про надання доступу слідству до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016 по листопад 2017 року, а також до даних про місцезнаходження її телефону протягом цих 17 місяців. Зазначають, що за цей час редакція "Схем" здійснила і оприлюднила низку розслідувань про українських чиновників, включаючи генерального прокурора.

Нагадаємо, Седлецька разом з групою інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення держтаємниці і даних досудового розслідування директором НАБУ Ситником. Причиною стало злите в мережу аудіо розмови офрекордс з головними редакторами кількох видань, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, розповідала деталі кримінальних проваджень, зокрема зачитувала матеріали справи екс-прокурора Кулика.

Наприкінці листопада повідомляли, що Ситник дав пояснення в цій справі. У серпні стало відомо, що ГПУ готує йому підозру в розголошенні даних досудового розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram