ГоловнаПолітика

Порошенко побажав Трампу успіхів у переговорах з Путіним

Президент повідомив, що підхід "нічого про Україну без України" погоджено.

Порошенко побажав Трампу успіхів у переговорах з Путіним
Фото: EPA/UPG

Петро Порошенко побажав президентові США Дональду Трампу успіхів у переговорах з Володимиром Путіним, які відбудуться в Гельсінкі 16 липня, і заявив, що підхід "нічого про Україну без України" погоджено.

Про це він написав у статті для американського видання Financial Times.

"Це важливий тиждень для України в часи, коли перед нею виникають вагомі виклики для безпеки і стабільності. Вона почалася з саміту "Україна - ЄС" у Брюсселі в понеділок і продовжиться самітом НАТО, в якому Україна також братиме участь. І зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна наступного тижня в Гельсінкі підтвердить, що Україна перебуває на передовій лінії європейської та трансатлантичної політики ... Цей «український тиждень» направить потужний сигнал, який почують і в Брюсселі, і за його межами - перш за все в Гельсінкі. З огляду на наш узгоджений підхід не робити нічого, що стосується України без України, я бажаю панові Трампу успіху в його зусиллях, щоб повернути Путіна на правильний шлях", - написав Порошенко.

Він також зазначив, що зустріч Трампа і Путіна припадає на 28 річницю прийняття українським парламентом декларації про державний суверенітет.

Порошенко підкреслив, що зниження тиску на Росію буде "визнанням слабкості, і ціна за агресію повинна рости, поки не будуть виконані Мінські домовленості і не буде завершено окупацію Криму та Донбасу".

Найбільшою загрозою російської агресії він назвав повну інтеграцію України в європейську і трансатлантичну системи, в зв'язку з чим пообіцяв поглиблення альянсів з Євросоюзом (зокрема в цифровому ринку, митну співпрацю і енергетичну солідарність), посилення зв'язків з НАТО і подальші економічні реформи.

Також президент продовжує наполягати на фундаментальній ролі миротворчих сил на території окупованого Донбасу.

Нагадаємо, агентство Reuters назвало шість основних тем зустрічі Трампа і Путіна. Це - гонка озброєнь, санкції, війна в Сирії, дипломатичний конфлікт з РФ, зміцнення оборонних сил у східній Європі, а також агресія проти України. Питання анексії Криму не стоїть на порядку денному зустрічі.

Трамп неодноразово висловлював зацікавленість у відновленні позицій Путіна на світовій арені. Нещодавно він виступив за повернення до формату "Великої вісімки" за участю Росії. Президент США зазначив, що під час особистої розмови з Путіним на саміті G7 він неодмінно попросив би його "забратися" з України і Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram