ГоловнаПолітика

У Міненерго назвали фейком лист про відновлення співпраці з "Росатомом" (оновлено)

Усі достовірні документи були опубліковані на сайті.

У Міненерго назвали фейком лист про відновлення співпраці з "Росатомом" (оновлено)
Игорь Насалик
Фото: inforesist.org

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України назвали фальшивим лист голови відомства Ігоря Насалика про відновлення співпраці з "Росатомом".

Про це повідомила начальник відділу взаємодії із засобами масової інформації та зв'язків із громадськістю міністерства Ганна Дудка, передає Прямий.

"Усі достовірні документи, які були дійсно відправлені, ми опублікували на сайті", - заявила Дудка.

Вона пояснила, що відомство прийняло рішення опублікувати лист через появу в ЗМІ його фальшивої версії.

У листі, який публікували українські ЗМІ, Насалик нібито пропонує "Росатому" відновити спільні з Росією проекти в галузі атомної енергетики. А в реальному йдеться тільки про те, що відомство "готове обговорити стан реалізації спільних проектів".

Оновлення. На сайті Міненерго кажуть, що Україна дійсно ініціювала переговори з російською компанією "ТВЕЛ" про завод ядерного палива, але вони стосуються не відновлення співпраці, а тристороннього обговорення питання викупу китайською China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) російської частки в проекті.

"У червні 2018 року від керівництва компанії CNEIC надійшло запрошення до проведення тристоронніх переговорів про участь китайської сторони в реалізації проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива на території України. Протягом переговорів (з 9 по 12 липня в Брюсселі) заплановано обговорити умови участі китайської сторони в реалізації проекту, викупу частки акцій "ТВЕЛ" і визначення першочергових кроків співпраці", - йдеться в повідомленні.

CNEIC може не тільки викупити російську частку в проекті, а й забезпечити повне фінансування будівництва заводу.

У міністерстві також зазначають, що мають намір домагатися на переговорах повернення "ТВЕЛ" передоплати, яку російська компанія отримала за виготовлення обладнання для майбутнього заводу (Україна внесла $5,2 млн такої передоплати).

Нагадаємо, у вівторок, 10 липня, "Економічна правда" опублікувала лист за підписом міністра Ігоря Насалика на адресу першого заступника гендиректора "Росатому" Кирила Комарова. У ньому йшлося про необхідність відновити спільне з російським "ТВЕЛ" будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива.

Пізніше існування такого листа підтвердило агентство "Інтерфакс-Україна".

До анексії Росією Криму Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з фабрикації ядерного палива. Планувалося, що будівництвом займатиметься російська "ТВЕЛ". Але в зв'язку з агресією Російської Федерації рішення було переглянуто.

У ЗМІ було опубліковано лист нібито від імені міністра енергетики Ігоря Насалика, в якому "Росатому" пропонується відновити спільні з Росією проекти в галузі атомної енергетики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram