ГоловнаПолітика

Яценюк: За обсягом витрат на оборону відносно ВВП Україна вже може бути членом НАТО

Лідер "НФ" вважає правильним звернення Трампа до країн-членів Альянсу з вимогою збільшити витрати на оборону.

Яценюк: За обсягом витрат на оборону відносно ВВП Україна вже може бути членом НАТО
Фото: nfront.org.ua

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк переконаний, що Україна вже може бути членом НАТО, враховуючи обсяг витрат на оборону в співвідношенні з ВВП країни.

Про це він заявив під час дискусії Київського форуму: "Чого варто очікувати від саміту НАТО 2018?", повідомляється на сайті політсили.

«Україна – друга країна серед членів НАТО та партнерів за витратами на оборону в співвідношенні до ВВП. За цим критерієм ми вже можемо бути членами НАТО», - сказав Яценюк.

У дискусії, організованій Фондом «Відкрий Україну», беруть участь надзвичайний та повноважний посол США в Україні Марі Йованович, надзвичайний та повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, Голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков.

Яценюк нагадав, що у 2008 році під листом-зверненням до Північноатлантичного Альянсу щодо надання Україні плану дій щодо членства в НАТО стояв його підпис як Голови Верховної Ради України разом із тодішнім Президентом і прем'єр-міністром

"Тоді Україна не отримала план дій щодо членства в НАТО. Але світ в результаті цього отримав російську військову агресію проти Грузії і України", - наголосив екс-прем'єр.

"Немає сумнівів, що більшість народу України сьогодні виступає за членство і в Європейському Союзі, і в Північноатлантичному альянсі. Для нас це питання виживання, а для світу - це питання існування того світу, який був влаштований після Другої світової війни», - підкреслив лідер "Народного фронту".

«Єдність Альянсу і членство України в Альянсі тільки посилить світову систему безпеки, адже НАТО є сьогодні єдиною системою безпеки, яка ґрунтується не тільки на військовому альянсі і не стільки на військовому альянсі, а на спільних цінностях і єдності демократичного світу", - додав Яценюк.

Альянс повинен продемонструвати це «і на словах, і на ділі», - сказав він: «Коли ми кажемо про демонстрацію на ділі, то звернення Адміністрації Президента Сполучених Штатів Америки до країн-членів Альянсу про необхідність збільшення видатків на оборону є правильним".

Яценюк також подякував уряду США і уряду Канади "за значну допомогу українській державі і українським Збройним Силам, щоб захищати цінності, демократію, суверенітет України і безпеку Європи".

Нагадаємо, раніше Яценюк запропонував закріпити курс України на членство в ЄС і НАТО в Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram