ГоловнаСвіт

Трамп зажадав від партнерів по НАТО збільшити витрати на оборону

Лист було надіслано керівникам Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади ще в червні.

Трамп зажадав від партнерів по НАТО збільшити витрати на оборону
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп направив лідерам країн-членів НАТО послання з вимогою виконати зобов'язання зі збільшення оборонних витрат.

Про це повідомила газета New York Times, передає "Інтерфакс-Україна".

Лист було надіслано керівникам Німеччини, Бельгії, Норвегії та Канади ще в червні. У ньому Трамп зазначив, що вже "втрачає терпіння" в очікуванні виконання даних ними обіцянок.

На думку видання, це є свідченням поглиблення розбіжностей між США і Європою, що проявилися під час зустрічі "великої сімки" у Квебеку, і "підкреслює стурбованість європейських союзників відсутністю потрібної солідарності перед обличчям російської загрози".

"Усе це грає на руку російському президенту Володимиру Путіну, який зустрічається з Трампом у Гельсінкі після саміту НАТО, основним завданням якого є внесення розколу в НАТО", - пише New York Times.

Відзначають також, що різкий тон послань Трампа може свідчити про те, що США можуть "відрегулювати свою військову присутність у світі, якщо союзники не вживатимуть заходів і не будуть вкладати більше в забезпечення власної безпеки".

Нагадаємо, країни НАТО досягли домовленості наближати свої оборонні витрати до 2% ВВП протягом 10 років. Трамп наполягає, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2%". У червні президент США заявив, що Німеччина надто мало коштів направляє на фінансування НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram