ГоловнаСвіт

Меркель назвала анексію Криму і війну на Донбасі підставами для збільшення Німеччиною витрат на оборону

Анексія Росією Криму та підтримка сепаратизму на сході України стали підставами для збільшення Німеччиною витрат на оборону. Про це сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає DW.

"Виклики, що стоять перед НАТО, радикально змінилися в останні роки", - заявила Меркель. За словами канцлера Німеччини, після анексії Росією Криму та підтримки Москвою сепаратистів на сході України для НАТО важливо "сфокусуватися на захисті Альянсу".

"Для цього необхідно провести певні заходи, наприклад, шляхом присутності в країнах Центральної та Східної Європи", - заявила Меркель.

При цьому, сказала Меркель, хоча НАТО повинно показати "готовність захищати нас", необхідно працювати над добрими відносинами з Росією.

"Звичайно, ми хочемо мати відповідальні відносини з Росією". Тому ми будемо продовжувати вести переговори в Раді Росія-НАТО", - додала Меркель.

На саміті НАТО в Уельсі країни Альянсу підписалися під зобов'язанням витрачати 2% ВВП на оборону, припинити скорочення витрат на оборону, поступово підвищувати військові бюджети. Для досягнення цієї мети було встановлено термін у 10 років.

У своїй промові Меркель підтвердила зобов'язання Німеччини збільшити витрати на оборону до 2% ВВП (зараз вони становлять 1.24%). Звертаючись до німецької громадськості, яка в цілому критично ставиться до збільшення витрат на оборону, канцлер зазначила, що метою збільшення бюджету оборони є не гонка озброєнь, а надання військовим кращих озброєнь для виконання завдань.

При цьому канцлер Німеччини також зазначила, що одночасно зі збільшенням оборонного бюджету країна буде більше витрачати і на програми розвитку.

За даними Bloomberg, лише кілька країн НАТО із 29 - США, Великобританія, Греція і Естонія - виконують зобов'язання витрачати на оборону 2% ВВП.

Нещодавно Дональд Трамп розкритикував Німеччину за низький рівень витрат на оборону (2017 року він становив 1,24% ВВП, а 2016-го - 1,20%), при тому що Німеччина готова витрачати мільярди на фінансування проекту газопроводу "Північний потік-2" з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram