ГоловнаСвіт

Під час атаки в сирійській Думі у квітні застосовували хлор, - ОЗХЗ

Тоді загинули щонайменше 70 людей.

Під час атаки в сирійській Думі у квітні застосовували хлор, - ОЗХЗ
Фото: bloomberg.com

Організація із заборони хімічної зброї встановила, що під час хімічної атаки в сирійському місті Дума у квітні цього року застосовувався хлор. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Результати показали відсутність слідів нервово-паралітичних речовин або продуктів їх розпаду у зразках з навколишнього середовища або плазмі крові, взятій у імовірних потерпілих. Однак у зразках, зібраних в двох місцях, виявлені хлоровмісні органічні речовини", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, хімічна атака в Думі на початку квітня призвела до загибелі щонайменше 70 людей. Понад 500 постраждалих були доставлені в медичні пункти з ушкодженнями дихальних органів, ймовірно, отриманими від впливу хімічних речовин.

Після нападу на цивільне населення Думи авіація США, Великобританії і Франції завдала ударів по військових об'єктах урядових сил.

Президент Сирії Башар Асад і російські офіційні особи неодноразово висловлювали сумніви в тому, що хімічна атака дійсно була, і називали відеозаписи, підтверджують її, постановкою.

Зазначимо, наприкінці червня ОЗХЗ отримала нові повноваження від держав, що входять до складу цієї організації. Зокрема, ОЗХЗ тепер може називати відповідальних за застосування хімічної зброї. Колишні повноваження дозволяли говорити тільки про встановлений факт застосування, але не про відповідальність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram