ГоловнаПолітика

МЗС нагадав світовим ЗМІ, що "Слава Україні!" - це патріотичне гасло

Трактування гасла як ультранаціоналістичного підтримує пропаганду Росії.

МЗС нагадав світовим ЗМІ, що "Слава Україні!" - це патріотичне гасло
Фото: Виталий Головин

Міністерство закордонних справ закликає світові засоби масової інформації не трактувати гасло "Слава Україні" як ультранаціоналістичне.

Про це повідомила прес-служба МЗС у Фейсбуці.

"Ми хотіли б нагадати ESPN і USA TODAY про те, що "Слава Україні" - це патріотичне гасло, схоже на ті, які скандували в багатьох демократичних країнах, щоб висловити любов і гордість за свою націю. Немає ніякого зв'язку з ультранаціоналізмом", - ідеться в повідомленні.

МЗС підкреслює, що таке трактування гасла підтримує пропаганду Росії.

Нагадаємо, хорватські футболісти Домагой Віда і Огнен Вукоєвич після перемоги збірної над росіянами на ЧС-2018 записали відео, на якому Віда говорить "Слава Україні!", а Вукоєвич - "Ця перемога - за Динамо і Україну".

Відео стало предметом перевірки ФІФА, в зв'язку з чим Федерація футболу Хорватії вирішила відкликати акредитацію Вукоєвича на ЧС і звільнити його з посади асистента збірної. Також його оштрафували на 15 тисяч франків. Віда відбувся попередженням.

У понеділок, 9 липня, користувачі Facebook влаштували флешмоб на сторінці ФІФА й обвалили її рейтинг 5 до 1,5. Також на сторінці залишили понад 100 тисяч негативних оцінок з коментарями, які містять фразу "Слава Україні".

На засіданні Верховної Ради 10 липня депутати влаштували бурхливу овацію Віді і Вукоєвичу.

Як відомо, вітання "Слава Україні" з'явилося за часів Української Народної Республіки і з відповіддю "Героям слава" використовувалося в Українській повстанській армії. У лютому Кабмін запропонував замінити військове привітання "Здравія бажаю" на "Слава Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram