ГоловнаПолітика

Прокуратура порушила нову справу проти Довгого

Термін давності за статтею - 15 років.

Прокуратура порушила нову справу проти Довгого
Олесь Довгий
Фото: Макс Требухов

Генпрокурор Юрій Луценко назвав неприйнятним рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття справи проти народного депутата Олеся Довгого і повідомив, що прокуратура Києва відкрила нове кримінальне провадження щодо інкримінованих йому злочинів.

"Рішення процесуального керівника в кримінальному провадженні про його закриття на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК - "у зв'язку з неможливістю встановити достатні докази для доведення винуватості особи в суді та вичерпанням можливості їх отримання" викликає і подив, і обурення. По-перше, докази у справі є. Їх чула вся країна і на їх підставі ВР скасувала недоторканність депутата. По-друге, якщо САП хотіла зібрати більше доказів, то за 5 місяців це мали б уже зробити. Отже, 1438 га землі незаконно вкрали, але САП не може довести хто", - написав він у фейсбуці.

"Тому сьогодні прокуратура Києва зареєструвала провадження за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах (ст. 191 ККУ) при відчуженні понад тисячі гектарів столичної землі на Жуковому острові через так звані кооперативи. Термін давності за цією статтею КК - 15 років", - підсумував Луценко.

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада підтримала зняття недоторканності з нардепа Олеся Довгого і надала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності.

Справа проти депутата стосувалася виділення земельних ділянок у столиці в 2007-2009 роках, коли Довгий був секретарем Київської міської ради. Йому закидали зловживання службовими обов'язками з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок заказника "Острів Жуків" загальною площею 44,25 га. Довгий, за версією слідства, скоїв злочин, порушивши регламент Київради.

Термін давності кримінального провадження стосовно Довгого закінчився 1 жовтня 2017 року.

САП і ГПУ впродовж тривалого часу "грали в футбол" справою Довгого, перекидаючи її один до одного.

Зокрема, САП була готова закрити це провадження ще декілька місяців тому в разі, якщо Довгий погодиться на закриття за нереабілітуючими обставинами, і передала справу в Генпрокуратуру, але там з цим не погодилися і повернула справу в САП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram